Kaip teigia du mokslininkai iš Leideno universiteto Nyderlanduose, nuomonės 11 Europos Sąjungos (ES) šalių narių stipriai skiriasi.
Šį mėnesį buvo paskelbta ataskaita dėl šių mokslininkų atlikto tyrimo.
Leideno universiteto mokslininkai įvertino 318 kandidatų į naująjį EP gyvenimo aprašymus, rašo „Euobserver“.

Belgijos, Ispanijos ir Prancūzijos politinės partijos iškėlė labiau patyrusius politikus, tuo tarpu kandidatai į europarlamentarus iš Čekijos, Danijos ir Nyderlandų pasirodė esą mažiausią patirtį turinčiais kandidatais į EP.

Kiekvienam kandidatui į EP buvo skirti balai už politinę patirtį bei šios patirties naujumą.

Kandidatams, kurie vadovavo jų atstovaujamų valstybių vyriausybėms ar pačioms šioms valstybėms prieš pat tapdami kandidatais į EP, buvo skiriami 700 balų. Asmenims, kurie ėjo šias pareigas prieš daugiau nei dvejus metus buvo skiriami 500 balų, o šias pareigas ėjusiems prieš daugiau nei aštuonerius metus buvo skiriami 200 balų.

Dabartiniams nacionalinių ar federalinių parlamentų nariams buvo skiriami 190 balų, o 110 balų buvo skirta asmenims, kurie bėjo nacionalinių ar federalinių parlamentų narių pareigas prieš daugiau nei dvejus metus. Dabartiniams Europos Komisijos (EK) nariams buvo skirti 300 balų, o dabartiniams EP nariams – 100 balų.

Abu daugiausiai balų (1 170) surinkę kandidatai į EP narius – belgai. Tai buvęs Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas ir buvęs kelių šios šalies ministrų kabinetų narys Stevenas Vanackere. Visų tyrime dalyvavusių 11 ES šalių narių surinktų balų vidurkis – 234.
Taip pat tyrimą atlikę Leideno universiteto mokslininkai įvertino 565 asmenis, kurie EP narių postus užėmė 2004–2009 m. ir 2009–2014 m.
Belgiją ES rinkimuose atstovausiančių kandidatų įvertinimai buvo aukščiausi – jie vidutiniškai surinko 300 ar daugiau balų. 400 ir daugiau balų surinko 23,7 proc. Belgiją atstovaujančių kandidatų į europarlamentarus. Kandidatų iš Ispanijos ir Prancūzijos rezultatai buto taip pat aukšti.

Šio mokslininkų parengto sąrašo apačioje atsidūrė Nyderlandai – šią šalį ES rinkimuose atstovausiančių kandidatų į EP narius surinktų balų vidurkis tesiekė 112, o daugiau nei 400 balus surinkusių kandidatų iš Nyderlandų vertinant 2004–2009 m. darbo EP periodą nebuvo nė vieno.

Danija (surinktų balų vidurkis – 161), Čekija (180) ir Jungtinė Karalystė (193) taip pat atsidūrė tarp prasčiausių įvertinimų sulaukusių ES šalių narių.

Anot šį tyrimą atlikusių mokslininkų Wimo Voermanso ir Jerfi‘ io Uzmano, šio tyrimo rezultatai rodo, kaip ES valstybių narių politinės partijos vertina EP reikšmingumą. Planuojama šį tyrimą praplėsti, surenkant duomenis taip pat ir iš kitų ES šalių narių.

Šiame tyrime dalyvavo 11 ES šalys narės: Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Prancūzija, Vokietija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Ispanija ir Jungtinė Karalystė (JK).