Šis S. Berlusconi pareiškimas pasirodė po to, kai buvo išleista buvusio JAV iždo sekretoriaus Timothy Geithnerio knyga, kurioje rašoma, jog į JAV vyriausybę buvo kreiptasi dėl pagalbos priverčiant S. Berlusconi atsistatydinti iš ministro pirmininko pareigų pačiame euro zonos krizės įkarštyje 2011 m., rašo „Euractiv“.

77-erių žiniasklaidos magnatas S. Berlusconi, šiuo metu atliekantis jam kaip bausmę skirtus viešuosius darbus po to, kai praėjusiais metais jis buvo nuteistas už mokesčių mokėjimo vengimą, pareiškė, kad T. Geithnerio knyga parodė, jog buvo akivaizdžiai pažeistos demokratinės teisės bei pasikėsinta į Italijos suverenitetą.

„Informacija apie šį sąmokslą labai svarbi, nes patvirtina tai, ką jau kurį laiką kartoju“, - interviu „Rai“ televizijai sakė S. Berlusconi.
Panašius kaltinimus S. Berlusconi žėrė jau ir anksčiau šiais metais, kai buvo išleista knyga, kurios pagrindą sudarė interviu su po S. Berlusconi Italijos ministro pirmininko postą užėmusiu Mario Monti ir kitais Italijos politikais.

Šioje knygoje rašoma, jog M. Monti buvo įvardijamas kaip potencialus kandidatas į Italijos ministro pirmininko postą likus keletui mėnesių iki S. Berlusconi vadovaujamos vyriausybės griūties.