Europos Parlamento (EP) rūmuose vykusiuose debatuose pirmasis pasisakė Graikijos kairiųjų politinių pažiūrų partijos „Syriza“ lyderis Alexis Tsipras. Remiantis viešosios nuomonės apklausų duomenimis, prognozuojama, kad ši partija gali surinkti daugiausiai graikų balsų per artėjančius ES rinkimus, rašo „Euobserver“.

Debatuose A. Tsiprui buvo leista kalbėti graikiškai, o centro dešiniųjų kandidatui į EK pirmininko postą Jeanui Claude’ui Junckeriui – prancūziškai. Šių kandidatų pasisakymai buvo verčiami. Debatus transliavo 49 televizijos kanalai.

Debatai truko 90 minučių, o kandidatai galėjo išreikšti savo poziciją dėl Ukrainos krizės, imigracijos, Briuselyje vykdomos lobistinės veiklos, jaunimo nedarbo bei religinės simbolikos dėvėjimo.

Europos liaudies partiją atstovaujantis J. C. Junckeris atmetė A. Tsipro kaltinimus, jog iki 2013 m. vadovavęs Euro grupei J. C. Junckeris turėtų prisiimti atsakomybę už Graikiją ištikusią ekonominę ir socialinę krizę.

„Ne vienerius metus dirbau dieną ir naktį tam, kad pavyktų išvengti Graikijos išėjimo iš euro zonos“, - patikino J. C. Junckeris. „Nepritariu priekaištams, jog nerodėme solidarumo [...], padarėme viską, kad Graikija liktų euro zonoje“, - pridūrė jis.

Socialistų kandidatas Martinas Schulzas pažadėjo, kad EK telks dėmesį į kovą prieš mokesčių sukčiavimą ir vengimą bei sieks lygių gyvenimo galimybių užtikrinimo.

Tuo tarpu A. Tsipras paragino ES padaryti galą įsiskolinimų paranojai bei surengti konferenciją dėl įsiskolinimų, panašią į tą, kuri įvyko 1953 m. Per šią konferenciją buvo nurašyta didelė skolų, į kurias Vokietiją įklimpo per Antrąjį pasaulinį karą, dalis.

Žaliųjų partiją atstovaujanti kandidatė į EK pirmininko postą Ska Keller savo ruožtu pavadino šiuo metu už uždarų durų vykstančias derybas dėl ES ir JAV prekybos sutarties viena iš priežasčių, dėl kurių ES šalių narių gyventojai prarado pasitikėjimą politika.

A. Tsipras taip pat dėl augančio euroskeptiškumo buvo linkęs kaltinti pagrindines ES politines partijas.

„Pagrindinės kaltininkės – tai partijos, pasisakančios už griežtesnes taupymo priemones“, - sakė jis.