Ginčai dėl šio kriterijaus vyksta tik teoriniu lygmeniu, nes Lenkijos prisijungimui prie euro zonos trukdo ir kitos keliamos sąlygos. Tačiau pasirodę komentarai – tai signalas, jog ši Europos Sąjungos (ES) valstybė narė euro įvedimui kelia savo sąlygas, rašo „Euractiv“.

ERM-2 – tai vienas iš penkių konvergencijos kriterijų, skirtų įvertinti, ar valstybė pasirengusi euro įvedimui.

Lenkija pageidauja prisijungti prie euro zonos, tačiau nėra nurodžiusi galutinio termino, iki kada ketina tai padaryti. Lenkijos ekonomistų teigimu, ši valstybė jau atitinka du euro įvedimo kriterijus. Keblumai dėl likusių kriterijų siejami su biudžeto deficitu ir ERM-2 kriterijumi.

Taip pat euro įvedimui kyla ir politinių kliūčių – tam reikalingi Lenkijos Konstituciją pakeitimai, kuriems turi pritarti du trečdaliai Lenkijos parlamento narių.

Viešosios nuomonės apklausų duomenimis, dauguma rinkėjų Lenkijoje nepritaria euro įvedimui, todėl šios šalies vyriausybė neskuba prisijungti prie euro zonos.

„Deja, prisijungimo prie euro zonos rėmėjų skaičius ir toliau mažėja. Taigi nors šiais metais Lenkijoje rinkimai nevyks, vyriausybė negali ignoruoti viešosios nuomonės“, - patikino Lenkijos ambasadorius Prancūzijoje Tomaszas Orlowskis.