- Gegužės 11 d. Rytų Ukrainoje surengus „referendumą“, Europos Sąjunga (ES) papildė prieš Rusiją taikomų sankcijų sąrašą. Kokie bus tolimesni JAV veiksmai? Ar iki gegužės 25 d. Ukrainoje įvyksiančių prezidento rinkimų bus imtasi naujų sankcijų? Ar vis dar įmanoma pasiekti susitarimą derybų keliu?

- JAV ir ES prieš Ukrainos prezidentinius rinkimus pakartos savo grasinimus imtis griežtesnių sankcijų tuo atveju, jei Rusija mėgins kištis į šiuos rinkimus. Iš esmės svarbiausia yra tai, jog JAV administracija gana desperatiškai siekia išeiti iš JAV ir Rusijos santykių aklavietės, tačiau būtina tai įvykdyti neprarandant reputacijos.

- Koks galėtų būti šis JAV ir ES sprendimas neprarandant reputacijos?

- Tiek JAV, tiek ir ES nori, kad Rusija sėstų prie derybų stalo. Taip pat norima, kad Ukraina taptų „finliandizuota“, t.y. vientisa teritorine prasme, išskyrus Krymą, nominaliai nepriklausoma ir suverenia valstybe, kuri iš teisų būtų neutrali. Tokia Ukraina, be jokios abejonės, neturėtų būti susijusi su NATO.

Tačiau būtina, kad JAV ir ES pateiktų tai kaip Vakarų laimėjimą ir, žinoma, parodytų kaip tam tiktą Rusijos prezidento Vladimiro Putino daromą nuolaidą. Tai susiję su viešaisiais ryšiais, nes iš esmės to V. Putinas ir nori – tai jo galutinis tikslas. Iš tikrųjų tikslas, kurio jis siekia, tai Ukraina, kuri netaptų platforma jokių operacijų, nukreiptų prieš Rusiją, vykdymui, o pati Rusija galėtų gana stipriai kontroliuoti šią valstybę.

- Ar sankcijos nedaro visiškai jokio poveikio Rusijai?

- Sankcijos kelia skausmą. Ar jos daro poveikį Rusijos ekonomikai? Be jokios abejonės. Griežtesnės sankcijos gali sukelti dar daugiau skausmo. Ar jos yra efektyvios keičiant Rusijos tikslus, strategiją bei strateginį elgesį? Ne, sankcijos nedaro tam jokio poveikio. Griežtesnės sankcijos taip pat bus neveiksmingos šiuo atžvilgiu.

- Kodėl Rusija atrodo tokia atspari ekonominiam spaudimui?

- Ši valstybė gali ištverti didesnį skausmą nei mes galime jai suteikti. Ši šalis pakels didesnį skausmą nei sankcijos sukels mums patiems, o jos mums tikrai bus skausmingos. Tai susiję su Rusijos istorija, kultūra ir psichologija. Šiai tautai būdingas kančios kultas, tai dalis tautinio identiteto. Niekas nėra parklupdęs rusų ant kelių, jie niekada nesutiko paklusti išorinei jėgai – jie kovos iki paskutinio atodūsio.