Islandijos vyriausybė anksčiau šiais metais parengė įstatymo projektą, pagal kurį 2009 m. šios šalies pateiktas prašymas prisijungti prie ES gali būti atšaukiamas neatsiklausus Islandijos gyventojų nuomonės. Tačiau tūkstančiai protestuotojų šių metų kovo ir balandžio mėn. rinkosi prie Islandijos parlamento bei ragino valdančiąsias politinės partijas gerbti rinkiminius pažadus rengti referendumą dėl stojimo į ES, rašo „Euractiv“.

Vis dėlto Islandijos užsienio reikalų ministras Gunnaras Bragi Sveinssonas nepažadėjo surengti referendumo. „Tikiuosi, kad parlamentas grįš prie šio klausimo po vasaros atostogų, manau, kad tai tik formalumas“, - sakė jis.

„Vyriausybė nevykdo ir neketina vykdyti jokių derybų su ES“, - pridūrė G. B. Sveinssonas.

Apie 55 tūkst. islandų pasirašė peticiją, raginančią rengti referendumą. Remiantis viešosios nuomonės apklausų rezultatais, dauguma Islandijos gyventojų pasisako už referendumą.

Remiantis anksčiau šį mėnesį atliktos viešosios nuomonės apklausos rezultatais, 37 proc. islandų pasisako už Islandijos stojimą į ES, o tai geriausi rezultatai nuo tada, kai 2009 m. buvo pateikta paraiška dėl stojimo į ES. Tačiau 49 proc. apklaustųjų pasisako prieš prisijungimą prie ES.