Gegužės 1 d. įsigaliojęs draudimas truks 18 mėn., iki 2015 m. gruodžio mėn. Įvežti draudžiama ne tik mangus, bet ir baklažanus, dviejų rūšių moliūgus bei valgomųjų kolokazijų (taro) lapus, kurie plačiai vartojami gaminant indiškus patiekalus.

Prevencinė priemonė buvo įvesta kovo mėnesį, nes 2013 m. 207-iose vaisių ir daržovių siuntose buvo rasta maisto kenkėjų, įskaitant vaisines museles, tad ES žemės ūkio ministrai sunerimo, kad užterštos siuntos gali apkrėsti ES derlių.

Europos Komisija pareiškė, kad nors draudimas apims mažiau nei 5 proc. visų iš Indijos į ES importuojamų vaisių bei daržovių, sertifikavimo sistemose, kurios kontroliuoja eksportuojamas prekes, yra gana reikšmingų defektų.

Praėjusį penktadienį (gegužės 5 d.) Indija, kuri yra didžiausia mangų eksportuotoja pasaulyje –parduodanti apie 70 tūkst. tonų šių vaisių – pagrasino apskųsianti minėtąjį ES draudimą Pasaulio prekybos organizacijai.

Šiuo metu, kaip tik įsigaliojus draudimui, prasidėjo dešimt savaičių trunkantis Alphonso mangų, kurie yra itin populiarūs Didžiojoje Britanijoje, sezonas.

Trečiadienį, gegužės 8 d. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pranešė šalies pralamento nariams, kad per oficialų pokalbį telefonu su naujuoju Indijos ministru pirmininku, kuris bus išrinktas kitą savaitę, jis aptars galimybę atšaukti draudimą.

Įsigaliojus draudimui, Alphonso mangų, kurie paprastai auginami eksportui ir milijonai Indijos gyventojų jų neįperka, kaina nukrito beveik 50 proc.

„Nervingieji europiečiai išsigando kelių vaisinių muselių, rastų mūsų mangų siuntose. Jie baiminasi, kad muselės sunaikins jų pomidorus ir agurkus, – rašė „Times of India“ šios savaitės pradžioje. – Jie nusprendė iškeisti vaisių karalių į salotas!“

Draudimui įsigaliojus, Indija neteks milijoninio pelno iš eksporto. Šalyje šiuo metu pats mėnesį trunkančios rinkiminės kampanijos įkarštis, tad tai tapo ir politiniu klausimu.