Kaip teigia Ukrainos generalinis prokuroras Olegas Machnickis, išgrobstytos valstybinės Ukrainos lėšos siekia 2,1 mlrd. eurų (7,25 mlrd. litų), tačiau tai tik suma, kuri šiuo metu jau yra nustatyta. Šią savaitę Londone įvykusioje tarptautinėje konferencijoje O. Machnickis buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vadovaujamą vyriausybę pavadino organizuota nusikalstama grupuote.

Manoma, kad didžioji išgrobstyto kapitalo dalis buvo išgabenta būtent į Londoną. Kaip rašo DW, JK didelio masto sukčiavimo tyrimų biuro spaudos pranešime teigiama, jog balandžio 28 d. pradėtas tyrimas dėl galimo pinigų plovimo. Taip pat šios tarnybos spaudos pranešime rašoma, jog bus įšaldyta 23 mln. JAV dolerių (57,5 mln. litų) su šiuo tyrimu siejamų lėšų.

„Transparency International“ organizacijos teigimu, JK atėjo laikas pradėti kovą su korupciniu keliu įgytu kapitalu nes šių lėšų poveikis finansų sistemai nėra tinkamas.

„Kai vyko Arabų pavasaris, viskas vyko gana lėtai. Šveicarija turi įstatymą, remiantis kuriuo lėšas galima įšaldyti per keletą minučių, tuo tarpu JK tai gali užimti savaites, o kartais net ir ištisus mėnesius“, - pasakojo „Transparency International UK“ organizacijos vykdomasis direktorius Robertas Barringtonas.

Atrodo, JK vyriausybė šią pamoką išmoko. „Ukrainos krizės atveju viskas vyko daug greičiau nei Arabų pavasario metu“, - patikino jis.

Prieš kelias dienas Londone įvykusios konferencijos organizatorės – JK ir JAV. Ši konferencija taip pat skirta parodyti, jog JK vyriausybė valdo situaciją.

„JK pirmininkavimo Didžiajam aštuonetui (G8) metu dėjome pastangas tam, kad būtų priimti nauji skaidrios įmonių veiklos standartai, bei užkirstas kelias naudotis priedangos įmonėmis, siekiant plauti pinigus bei vengti mokesčių sumokėjimo“, - surengtoje konferencijoje kalbėjo JK vidaus reikalų ministrė Theresa May.

Tam, kad bankams taptų pasiekiama informacija dėl kliento reputacijos, naudojami iš įmonių registrų bei laikraščių straipsnių surenkami duomenys, nes bankams būtina žinoti, kas yra jų klientai.

Anot „Transparency International“ organizacijos, JK turėtų daryti daugiau tam, kad apsisaugotų nuo korupciniu keliu įgyto kapitalo. „JAV yra įsteigusi kovos su kleptokratija instituciją, kuri užsiima korupciniu būdu įgytų lėšų sekimu ir įšaldymu. Manome, kad JK taip pat reikalinga tokia institucija“, - įsitikinęs R. Barringtonas. „Šiuo metu JK tiria pavienius korupciniu būdu įgytų lėšų atvejus, tačiau būtina suburti nuolatinę darbo grupę šiai problemai spręsti“, - pridūrė jis.