Jungtinė Karalystė (JK) studentams skolina ir mokesčiams už mokslą, ir pragyvenimo išlaidoms padengti. Paskolos siūlomos gerokai geresnėmis sąlygomis nei komerciniuose bankuose: jau kelerius metus palūkanos yra lygios JK vartotojų kainų infliacijai – 1,5 proc.

Dar geriau tai, kad paskolą atiduoti reikia pradėti tik pradėjus uždirbti tam tikrą sumą. Šiuo metu tai 21 000 GBP per metus dirbant JK, arba 10 150 GBP dirbant Lietuvoje.

Kriterijai paramos gavimui ne itin reiklūs. Didžiausiai paramos sumai gauti (mokesčiai už mokslą, pragyvenimo išlaidos bei papildoma parama pragyvenimo išlaidoms padengti, remiantis namų ūkio pajamomis) reikia gyventi Jungtinėje Karalystėje bent trejus metus. Jei gyvenote trejus metus bet kurioje Europos ekonominės bendrijos šalyje, bet ne JK, galite gauti paskolą mokesčiams už mokslą padengti. Tačiau jei esate „migruojantis darbuotojas“, t. y., dirbate ne savo pilietybės šalyje, trejų metų gyvenimo JK reikalavimas nebetaikomas, ir turite teisę į tokią pat paskolą kaip ir bet kuris JK pilietis.

„Paskolą gavau labai lengvai, viskas buvo pildoma internetu. Aš jau buvau gyvenusi JK aštuonerius metus, tad turėjau pristatyti banko sąskaitų išrašus, pateikti darbdavių kontaktus. Jokių problemų nekilo, viskas užtruko gal 3-4 savaites“, – pasakoja Evelina.

Valstybinės paskolos mokslams paprastai neteikiamos siekiant antrojo bakalauro ar magistro laipsnio. Tačiau yra išimčių. Paskola galima, jei norite tapti mokytoju, dalinė parama teikiama ir studijuojant tokius mokslus kaip medicina, stomatologija, veterinarija, architektūra ar socialinis darbas. Galima kreiptis dėl paramos ir tada, kai mokomasi keliose ES šalyse, jei dalis programos dėstoma JK universitete. Dėl paskolos kelerių metų kursui reikia kreiptis kasmet iš naujo. Jei studentas pašalinamas iš universiteto dėl paskaitų nelankymo ar „iškrenta“ neišlaikęs egzaminų, parama sustabdoma.

„Man paskolino 3 000 GBP kiekvieniems mokslo metams sumokėti už mokslą (pinigus siuntė tiesiai universitetui) ir dar 7 000 GBP per metus skolino pragyvenimo išlaidoms (pervesdavo į mano asmeninę sąskaitą). Už tiek nepragyvensi, reikia bent dar tiek pat, bet tai buvo svarbi parama. Paskolą pradėsiu grąžinti šį mėnesį. Jei per 30 metų neišmoki visos sumos, likusi bus nurašyta“, – sako Evelina.

Paskolos kaina priklauso nuo studento algos. Uždarbis, nuo kurio tenka pradėti grąžinti paskolą priklauso ir nuo šalies, kur dirba skolininkas. Lietuvoje reikėtų uždirbti 10 150 GBP per metus, tiek pat, kiek dirbant Kinijoje, kitoje Rytų ar Vidurio Europos šalyje, Rusijoje. Grąžinimas pradedamas mokant 9 proc. nuo uždarbio, kuris viršija kvafilikacinę sumą, bei palūkanas. T.y., jei per metus uždirbama 21 000 GBP, tai mokamos tik palūkanos; jei 21 500 GBP, mokami 9 proc. nuo 500 GBP plius palūkanos.

Palūkanos per metus uždirbant:
21 000 GBP: prilygsta vartotojų kainų indeksui (VKI), kuris šiuo metu JK siekia 1,5 proc.
21 000 GBP – 41 000 GBP: nuo VKI iki VKI bei papildomai mokamų iki 3 proc.
41 000 GBP ir daugiau – VKI ir papildomi 3 proc.

Skaičiuojant naudojamas tos šalies, kur skolininkas gyvena ir dirba, vartotojų kainų indeksas.

Paskolos patvirtinimas užtrunka mažiausiai šešias savaites. Taisyklės ir kriterijai skiriasi mokantis Anglijoje, Škotijoje ar Velse. Škotijoje šiuo metu mokslas ES studentams yra nemokamas, bet studentai iš Anglijos ar Velso mokėti turi.

Mokslus tęsti magistrantūroje norinčiai Evelinai šį kartą teko kreiptis į komercinius bankus.

„Pradėjau ieškoti paskolos magistrantūros studijoms. Komerciniai bankai nori 10-12 proc. metinių palūkanų, o ir grąžinti pradėti reikia vos baigus. Valstybė nebeskolina magistrantūrai“, – prisipažįsta Evelina.

P.S. Kiek lietuvių tokiomis paskolomis jau pasinaudojo, neskelbiama. Paskolas administruojanti organizacija Studentų paskolų kompanija (angl. Student Loans Company) „Euroblogui“ pasiūlė šiuo klausimu kreiptis atskirai, pagal Informacijos laisvės įstatymą. Jis įpareigoja organizacijas atskleisti informaciją, jei nusprendžiama, kad viešasis interesas žinoti yra svarbesnis už organizacijos interesą tokios informacijos neskelbti. Kreipėmės. Laukiame žinių.

Neryžtingumą pateikti tokią statistiką galima paaiškinti tuo, kad socialinė parama kitų ES šalių piliečiams yra „karštas“ politinis klausimas. O universiteto lankymo kaina, gal net dar „karštesnis“. Ypač prisimenant, kad viena iš jungtinės Karalystės partijų, liberaldemokratai, praeituose rinkimuose gavo didelę balsų dalį būtent pažadėję nekelti mokesčių už mokslą. Partija pažadą sulaužė.

Daugiau informacijos:

JK universitetų programų palyginamieji reitingai: