Pradėkime nuo to, kad balsuodami EP jūs tiesiog darote neatlygintiną paslaugą savo išsirinktai partijai ir jos nariams. Ir nesitikėkite jokios grąžos. Juk kai pervedate senutę per gatvę ar iškeliate iš medžio pasimetusį kačiuką, irgi nieko nesitikite gauti atgal? Na, senutės ar kačiuko dėkingumą galbūt ir šilumą širdyje atlikus gerą darbą. Čia viso to nebus.

Visi kandidatai miauksi nuvažiavę į Briuselį tarnausią Lietuvai ir tik jai vienintelei, vardan mūsų visų lenksią nugaras ir gerinsią gyvenimus taipgi mums. Visa tai, žinoma, yra didelis dalykas, kurį padaro gerai žolės užkrimtęs buliukas.

Ką tokio nuveikė Juozas „nemoku angliškai ir nereikia“ Imbrasas, Leonidas „Neliberalas aš, tiesiog pasiūlė“ Donskis ar Justina „Pakeičiau Viktorą ir niekas nepastebėjo“ Vitkauskaitė? Ir iš kur šita paskutinė, paklausite? Taigi…

Prasibrovus pro uolių padėjėjų uoliai rengiamas darbų ataskaitas, parašytas normaliam žmogui neįskaitoma eurokalba ir dedamas į parlamentarų puslapius, kurių niekas nelanko, paaiškėja, kad nelabai ką vardan tos jie nuveikė ir negalėjo nuveikti, nes Europos Parlamentas tikrai ne ta institucija.

Prieš puldami ginti saviškių ir aiškinti, kad jie principialiai apvertė Europą aukštyn kojomis, pasižiūrėkite patys. Vieni EP skatino Europos ir Afrikos partnerystę radioastronomijos srityje, kiti aktyviai diskutavo apie Atlanto didžiaakių tunų importą ir taip toliau.

Todėl kai politikos naujokai Gabrielius Landsbergis ar Antanas Guoga drasko marškinius dievagodamiesi, kad Briuselyje jie bus kitokie ir faktiškai kaip arkliai ars dėl Lietuvos, kyla klausimas, kodėl jie negali arti dėl Lietuvos savivaldoje arba Seime? Bet tiek to – gal iš tikrųjų apšils kojas, apsipras, užmegs kontaktus ir tada grįžę namo paims Lietuvą už pakarpos, papurtys ir pastatys ant kojų.

Geriau pakalbėkim už ką balsuoti.

Dešimt politinių partijų. Šešios parlamentinės, čia ir apsistokime, nes sociologinių apklausų duomenimis jos ir dalinsis Europarlamento mandatus.

Tai už kurią iš šešių balsuoti? Yra du variantai

Variantas A: Už tą, kuri savo ištikimam rinkėjui mažiausiai p%#$a protą. Nes aš, ištikimas partijos X rinkėjas, balsavau už ją 2012 metais, kad jos šviesiausi veidai, jos lyderiai ir smegenų trestai dirbtų Lietuvoje, leistų įstatymus ir tiesiogiai užsiimtų valstybės valdymo ir mūsų gyvenimo gerinimu.

Aš suteikiau mandatą partijai X dirbti Seime ir niekur kitur tik Seime, ir jei jos nariai nusprendžia elgtis kitaip, vadinasi, jie pasistato mane priešais save, abiem rankomis paima mano protą ir pradeda jį…na, supratote.

Jeigu aš išrinkau partiją X į Seimą, o Seimo nariai staiga ima dėtis daiktelius į lagaminus ir tikrinti pigiausius Air Lituanica skrydžius į Briuselį, aš jaučiuosi kaip tas lochelis prie turgaus, kurį įviliojo pažaisti antpirštėlio ir iš pradžių visai neblogai sekėsi, o dabar žirniukas vis ne ten pasitaiko.

Partija X paliktų mano protą ramybėje tada, kai jos parlamentarai lieka dirbti ten, į kur buvo iš rinkti, o Europarlamentan keliauja nauja komanda arba tie patys senieji EP, ką jau ten su jais…

O dabar pažiūrėkim į šešių parlamentinių partijų pirmojo dešimtuko statistiką. Kuo mažesnis jame esančių Briuselio ištroškusių dabartinių Seimo narių procentas, tuo drąsiau galima teigti, kad partija elgiasi garbingai savo rinkėjų atžvilgiu. Kuo jis didesnis – tuo tvirčiau laikomas protas.

Liberalų sąjūdis

Pirmajame dešimtuke 4 dabartiniai Seimo nariai (40% ir 40% visų liberalų Seimo narių). Tikimybė, kad vietą EP gaus Seimo narys – 100% (antruoju numeriu sąraše eina naujokas Antanas Guoga), kad dvi vietas gaus Seimo nariai – 40% (su sąlyga, jei A.Guogą reitinguose apšoks P.Auštrevičius ir jei liberalai gaus daugiau vietų nei praėjusiuose rinkimuose)

Tėvynės Sąjunga-LKD

Pirmajame dešimtuke 5 dabartiniai Seimo nariai (50% ir 16% visų TS-LKD Seimo narių), bet reikia pabrėžti, kad pirmosiose keturiose sąrašo vietose yra ne Seimo nariai ir du antrosios kadencijos siekiantys EP nariai. Kadangi praėjusiuose rinkimuose konservatoriai turėjo keturias vietas, tai tikimybė, kad vietą EP gaus Seimo narys yra 20%, nebent jų rinkėjai išreitinguos aukštyn kokį Emanuelį Zingerį ar Kęstutį Masiulį.Dėlmazochistinių ar kitų priežasčių.

Lenkų rinkimų akcija

Pirmajame dešimtuke vienas dabartinis Seimo narys (10% ir 12.5% visų LLRA Seimo narių). Bet pirmasis numeris – Valdemaras Tomaševskis yra institucija pats iš savęs ir daugiau nei procentų, nei komentarų čia nereikia.

Darbo partija

Pirmajame dešimtuke 6 dabartiniai Seimo nariai (60% ir 21% visų DP Seimo narių). Pirmos trys pozicijos tvirtai laikomos darbiečių Seimo lyderių rankose ir tikimybė, kad į dvi DP prognozuojamas vietas bus išrinkti abu Seimo nariai yra 95%

LSDP

Pirmajame dešimtuke 8 Seimo nariai (80% ir 20% visų LSDP Seimo narių). Tiesa, pirmas dvi pozicijas užima dabartiniai EP nariai, o turint omenyje, kad pagal apklausas LSDP gali tikėtis trijų-keturių vietų, vadinasi į EP greičiausiai pateks vienas arba du Seimo nariai

Tvarka ir Teisingumas

Pirmajame dešimtuke penki dabartiniai Seimo nariai (50% ir 50% visų TT Seimo narių). Pirmąsias dvi pozicijas irgi užima dabartiniai EP nariai, trečiasis gi Seimo narys ir ministras.

Jeigu remtumėmės paskutinės „Lietuvos ryto“ atliktos apklausos duomenimis, tai iš 11 vietų – LSDP į Briuselį išsiųstų 2 buvusius europarlamentarus ir vieną dabartinį Seimo narį, Tvarka ir teisingumas – taip pat 2 buvusius ir vieną dabartinį Seimo narį beigi ministrą. TS-LKD dabartinių Seimo narių nesiųstų, DP siųstų abu Seimo narius ir Liberalų sąjūdis siųstų vienintelį savo Seimo narį.

Ir tada dešimtbalėje skalėje subjektyviai reitinguoju partijas pagal jų rankų tvirtumą rinkėjų atžvilgiu. LLRA yra neįmanoma reitinguoti, nes jie tiesiog tokia…institucija.

Darbo partija 10 (neabejotinai tvirčiausios rankos, bet jų rinkėjams turbūt taip ir patinka. Kai tvirtai)

LSDP 7

Liberalų sąjūdis 6 ( arba 9, jei į EP išvažiuos abu Seimo nariai ir partijos viršūnės)

TT 5

TS-LKD 2

Variantas B. Atlikite tokią politinę apsišvarinimo akciją „Darom EP 2014“ ir sudarykite simbolinį vienuoliktuką politikų, kuriuos norėtum išsiųsti…į Europos parlamentą. Ir tada raginkite draugus, balsuokite ir reitinguokite, kad kuo daugiau jūsų vienuolikės narių būtų atiduoti Europai.

Toks grynai pavyzdinis vienuoliktukas (atsitiktine tvarka ir nepamirštam nei vienos parlamentinės partijos):

Valdemar Tomaševski
Viktor Uspaskich
Vydas Gedvilas
Kęstutis Daukšys
Rolandas Paksas
Juozas Imbrasas
Petras Gražulis
Birutė Vėsaitė
Bronius Bradauskas
Artūras Skardžius
Dalia Teišerskytė

Et, kodėl jie ne viename sąraše. Visus nuneštų tokia galybė.