Kalbėdamas su žurnalistais po susitikimo, D. Stoynevas pareiškė, kad dujotiekio „Južnij potok“ tiesimo darbai stabdomi nebus bei atmetė Europos Parlamento (EP) raginimus įšaldyti šio projekto įgyvendinimą, praneša „Euractiv“.

Ukrainos krizės kontekste EP laikosi pozicijos, kad šio dujotiekio tiesimas turėtų būti stabdomas, o Europos Sąjunga (ES) turėtų pirkti gamtines dujas iš kitų tiekėjų, o ne iš Rusijos.

Tačiau Bulgarijos Socialistų partijos vadovo Sergejaus Stanyševo bendražygis ekonomistas D. Stoynevas nepasidavė daromam spaudimui ir patikino, kad dujotiekio „Južnij potok“ tiesimo darbai prasidės jau šių metų birželio mėn. kaip ir buvo planuota iki šiol. Jis apkaltino Bulgarijos centro dešiniųjų politinių pažiūrų opoziciją neteisingai informavus EK dėl dujotiekio, siekiant sutrukdyti šio projekto įgyvendinimui. Bulgarijos vyriausybė, kuriai vadovauja Socialistų partija, - entuziastinga dujotiekio „Južnij potok“ projekto rėmėja.

D. Stoynevas pareiškė, kad pirmoji šio naujojo dujotiekio sausumoje esanti stotis bus pastatyta 2 kilometrų atstumu nuo Juodosios jūros pakrantės, o ne 20 kilometrų atstumu, kaip G. Oettingeriui pranešė opozicijos atstovai. Anot D. Stoynevo, šis skirtumas labai reikšmingas.

Anot D. Stoynevo, ES energetikos liberalizavimo direktyvos negali būti taikomos vandenyje esantiems dujotiekiams, o tik sausumos dujotiekiams. Jis pažadėjo, jog Bulgarija informuos EK apie prieštaringai vertinamo įstatymo dėl dujotiekio „Južnij potok“ projekto įgyvendinimo pataisas anksčiau nei jis bus priimtas antruoju svarstymu.

Balandžio 4 d. Bulgarijos parlamentas pirmuoju svarstymu priėmė šios šalies energetikos įstatymo pataisas, pagal kurias dujotiekis „Južnij potok“ bus reglamentuojamas kaip jungtis, o ne dujotiekis. Tokiu būdu „Gazprom“ remiamam projektui nebūtų taikomos ES Trečiojo energetikos paketo energetikos liberalizavimo direktyvos.

Taip pat D. Stoynevas kalbėdamas nacionaliniame radijuje pareiškė, kad dujotiekio „Južnij potok“ tiesimas gali būti pradėtas nepaisant neišspręstų teisinių problemų dėl tarpvyriausybinės Bulgarijos ir Rusijos sutarties. Anot D. Stoynevo, dujotiekio tiesimas – tai viena, o jo naudojimas – jau visai kas kita.

Praėjusių metu gruodžio mėn. EK priėmė sprendimą, kad visos dvišalės sutartys dėl dujotiekio „Južnij potok“ tiesimo, kurias Rusija pasirašė su Bulgarija, Serbija, Vengrija, Graikija, Slovėnija, Kroatija ir Austrija, pažeidžia ES teisės aktus, todėl dėl jų pasirašymo turi būti deramasi iš naujo.

Jūrinis dujotiekis

Tačiau atrodo, kad D. Stoynevo pasiaiškinimas dėl susiklosčiusios situacijos neįtikino. EK. G. Oettingerio atstovė Sabine Berger patikino, kad ES kelia nerimą siūlomos Bulgarijos energetikos įstatymo pataisos, susijusios su aiškiu tikslu išvengti ES Trečiojo energetikos paketo teisės aktų taikymo reglamentuojant „Južnij potok“ kaip jūrinį dujotiekį, apimantį jūros dugnu tiesimą dujotiekį ir keletą sausumos stočių su įrengimais.

S. Berger patvirtino, kad ES teisės aktai turi būti taikomi infrastruktūrai pagal ES jurisdikciją, įskaitant Bulgarijos teritorinius vandenis bei šios šalies ekonomines zonas, kurioms suteikiamos išskirtinės teisės.

„Šio jūrinio dujotiekio sausumos dalies ilgis neatitinka siūlomų pataisų EK įvertinimo dėl atitikimo gamtinių dujų direktyvai“, - patikino ji, kalbėdama apie 2 ir 20 kilometrų atstumus, apie kuriuos su žiniasklaidos atstovais kalbėjo D. Stoynevas.