Du aukšto rango ES diplomatai patvirtino planus spartinti Asociacijos sutarties pasirašymą tam, kad būtų stiprinami prekybiniai ir politiniai ryšiai, rašo „Euractiv“.

Gruzijai pasiūlyta Asociacijos sutartis bus panaši į tą, kuri buvo pasiūlyta Ukrainai. Po karčios Ukrainos pamokos, ES vadovai praėjusių metų gruodžio mėn. nusprendė sutrumpinti procedūrą. Anksčiau šias sutartis buvo planuojama pasirašyti iki 2014 m. rugpjūčio mėn., tačiau per šių metų kovo 20–21 dienomis įvykusį viršūnių susitikimą, ES šalių narių vadovai nusprendė Asociacijos sutartis su Moldova ir Gruzija pasirašyti iki šių metų birželio mėn.

„Esu tikras, kad iki šių metų birželio mėn. Asociacijos sutartis su Gruzija bus pasirašyta ir taps esminiu įvykiu Gruzijos ir ES santykių istorijoje“, - Gruzijos sostinėje Tbilisyje įvykusio susitikimo metu pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris.

„Ši sutartis nėra nutaikyta prieš nieką [...]. ES ekonominiai ryšiai su Gruzija nekliudo ekonominiam Gruzijos ir Rusijos bendradarbiavimui‘, - patikino Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas.