Taip pat, kaip teigia konferencijos organizatoriai, Prahos viršūnių susitikime dalyvaus kelių ES šalių narių – Čekijos, Austrijos, Lietuvos, Lenkijos ir Slovakijos – prezidentai, Švedijos vicepremjeras Janas Bjorklundas ir už ES plėtrą bei kaimynystės politiką atsakingas eurokomisaras Stefanas Fule.

Kaip rašo www.news.tut.by, Prahos viršūnių susitikimas skirtas Rytų partnerystės programos pradžiai paminėti – ši programa buvo pradėta įgyvendinti 2009 m. gegužės 7 d. Čekijoje. Manoma, kad pagrindine šio viršūnių susitikimo tema taps situacija Ukrainoje.

Kaip pranešė Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Dmitrijus Mirončikas, Baltarusija nedalyvaus Prahoje balandžio 24–25 dienomis įvyksiančiuose renginiuose. „Klausimą, kodėl neoficialiame susitikime, kuris pozicionuojamas kaip Rytų partnerystės jubiliejus, nedalyvaus visos šios iniciatyvos partnerės, vertėtų visų pirma užduoti Čekijos renginio organizatoriams“, - pareiškė D. Mirončikas.

„Deja, Čekijos organizatoriai nesugebėjo užtikrinti esminių principų, įtvirtintų 2009 m. Prahos deklaracijoje, paisymo. Visų pirma kalbama apie lygias teises ir diskriminacijos nebuvimą. Dar keisčiau toks sprendimas atrodo atsižvelgiant į dabartinius įvykius regione, o ši iniciatyva akivaizdžiai išgyvena ne pačius geriausius laikus, todėl būtina iš naujo rimtai peržiūrėti bendrai dedamas pastangas tam, kad iš esmės šis projektas būtų perspektyvus“, - patikino jis.

Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas dar kartą pabrėžė principinę Baltarusijos poziciją, jog Rytų partnerystė gali išlikti gyvybingu ir efektyviu projektu tik tuo atveju, jei be jokių išlygų bus užtikrinamas pagrindinių šio projekto principų paisymas, o taip pat bus atsižvelgiama į realius poreikius, prioritetus ir įvairius integracinius visų Rytų partnerystės valstybių siekius.

„Baltarusijos tolimesnio Rytų partnerystės vystymosi viziją pristatys Baltarusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Jelena Kupčina kasmetinėje Višegrado grupės ir Rytų partnerystės šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, kuris balandžio 28–29 dienomis įvyks Vengrijos sostinėje Budapešte“, - pranešė D. Mirončikas.

2011 m. 29–30 dienomis į Lenkijos sostinėje Varšuvoje įvykusį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą nebuvo pakviestas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Protestuodami prieš tokį viršūnių susitikimo organizatorių sprendimą Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovai pareiškė neturintys galimybės dalyvauti susitikime, tačiau Baltarusija išsaugojo savo narystę Rytų partnerystės programoje.