„Į klausimą, ką remsiu, galėčiau atsakyti tik po šio sprendimo“, - teigė tiesioginėje MyEP konferencijoje apsilankęs R. Paksas.

MyEP primena, kad balandžio 9 dieną Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių komitetas pripažino, kad Lietuva pažeidė per apkaltą iš prezidento posto pašalinto Rolando Pakso politines teises, kai uždraudė jam eiti aukštas pareigas. Lietuva raginama panaikinti draudimą visą gyvenimą kandidatuoti į prezidentus, užimti premjero ar ministro pareigas. Šis draudimas neva pažeidžia Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą, garantuojantį piliečiams teisę balsuoti ir būti išrinktiems per reguliariai rengiamus rinkimus.

Europos Parlamento (EP) narys taip pat patikino, kad mano, jog jo vadovaujama partija Tvarka ir Teisingumas (TT) padarė viską, kad jis galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose jau šiemet.

Konferencijos metu skaitytojai tiesiogiai uždavė R. Paksui klausimus, daugelis kurių buvo susiję su kova dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose.

„Jūsų bandymas nepaisant nepakeistų įstatymų kandidatuoti prezidento rinkimuose partijai kainavo labai brangiai - „tvarkiečiai“ rinkimuose liko be savo kandidato. Taigi turiu du klausimus. Pirmas - ar nesigailite dėl šio savo sprendimo? Antras - ar atsiprašėte V. Mazuronio?“ - klausė vienas iš skaitytojų.

R. Paksas priminė, kad TT yra 17 tūkst. partijos narių, kurie turi savo atstovų EP, sudaro valdančiąją daugumą bei daugiau nei pusėje Savivaldybių yra valdančiojoje daugumoje. „TT partija kėlė, kelia ir kels kandidatus į prezidento postą ar kitur, kuriuos skaitys, kad reikia iškelti. 50 proc. Lietuvos žmonių pagal „Vilmorus“ apklausą, norėtų, kad R. Paksui būtų leista kandidatuoti per rinkimus, ir jeigu politinė sistema nušalina tuos žmones nuo balsavimo, tai partija TT tam ir vadinasi „Tvarka ir Teisingumas“, kad juos palaikytų“, - atsakė jis.

Taip pat europarlamentaras paaiškino, kodėl Seime yra sudaroma komisija dėl jo pažeistų pilietinių ir politinių teisių atstatymo. Jis apeliavo į JT žmogaus teisių komiteto sprendimo formuluotes:

„Pirma, nuo 2004 metų Lietuva pažeidinėja žmogaus teises. Antra, žmonės turi teisę rinkti tą, ką jie nori rinkti, ir negalima skirstyti, kad į vienas pareigas galima rinkti, o į kitas negalima. Negalima renkamų pareigų rūšiuoti pagal kažkieno sugalvotą principą. Trečia, JT sprendimas turi būti įgyvendintas per 180 dienų ir Lietuvai jis privalomas. Ketvirta, 2004 metų Konstitucinio teismo sprendimai šiuo atžvilgiu buvo politizuoti. Penkta, JT skiria savo specialų atstovą, kuris stebės, kaip Lietuvoje bus įgyvendintas šis sprendimas. Ši komisija reikalinga tam, kad daugiau niekam Lietuvoje nesinorėtų pažeidinėti žmonių teisių ir kad žmonės turėtų galimybę balsuoti už tą kandidatą, už kurį jie nori balsuoti, ir kad komisija galutinai atsakytų į klausimą, kaip įgyvendinti šį sprendimą. Ir pats geriausias kelias būtų, kad Konstitucinis Teismas (KT) pripažintų, kad jis klydo prieš 10 metų, ir peržiūrėtų savo sprendimus, atsiradus naujoms aplinkybėms“.

Į klausimą, ar patinka Dalios Grybauskaitės prezidentavimas ir ką jai patartų naujoje kadencijoje, jei ji bus išrinkta, R. Paksas atsakė labai lakoniškai: „Daug ką daryčiau kitaip“.

Vienam skaitytojai priminus R. Pakso pasisakymą apie VRK sprendimą, kad ji spjovė piliečiams į veidą ir paklausus, ar nemano, kad jis pirmasis spjovė tautai į veidą, kai pažeidė savo duotą priesaiką, politikas pabrėžė: „Nesu sulaužęs priesaikos ir niekuomet nesiruošiu sulaužyti“.

Jis dar kartą priminė apie JT sprendimą, kuriame konstatuota, kad KT prieš 10 metų priėmė politinį sprendimą, t. y. politikavo, ir būtent dėl to seka informacija apie priesaikos vienokį ar kitokį sulaužymą.

„Ar ilgitės tų laikų, kai buvote Lietuvos Prezidentas? Kas tose pareigose labiausiai patiko? Apkritai, koks jausmas būti Prezidentu?“ - domėjosi MyEP skaitytojas.

„Man yra tekę užimti įvairias pareigas, kalbant apie visuomeninį gyvenimą, mero, premjero, Seimo nario, europarlamentaro ir t.t., Jei kalbėtume nuoširdžiai, man svarbu rezultatas. Pareigos - tai priemonė pasiekti rezultatui. Prezidento pareigose nuo padarytų sprendimų rezultatai pamatomi labai negreitai. Čia minusas. Bet labiausiai gaila ne pareigų, o laiko, kad tiek daug gerų darbų galima buvo padaryti, vietoj įrodinėjimo ir tiesos atstatymo“, - apgailestavo R. Paksas.