Siekiant išsiaiškinti, ar šie stereotipai bent kiek atitinka tikrovę, MyEP atliko apklausą. Daugiausia Maskvoje gyvenančių rusų teiravomės, su kuo jiems asocijuojasi Europa apskritai, taip pat įvardijome kelias Europos šalis atskirai. Buvo pasirinktos trys autoritetingiausios ir reikšmingiausios Europos šalys – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, bei mums artima kaimyninė Lenkija bei Lietuva. Išaiškėjo, kad rusams sunkiausia keliais žodžiais apibrėžti, su kuo jiems asocijuojasi Lietuva, tačiau kai kurių atsakymai pasirodė išties įdomūs.

Tarptautinėje kompanijoje dirbanti marketingo vadovė Anna, 25 m.:

Europa asocijuojasi su atviromis sienomis, gotikinio stiliaus architektūra (kalbu apie architektūrinius paminklus, kurie vaizduotėje iškyla pirmiausiai), istorija, tradicijomis ir kultūra.

Vokietija: prieš akis iškyla saulės nutviekstas, ramus, šiek tiek šaltas, miegantis Berlynas. Berlyno katedra, kurioje palaidoti karaliai. Dar pradėjau mokytis vokiečių kalbos, bet vėliau mečiau.

Mūsų šeimos draugas Sebastijanas yra iš Berlyno, jis mus vis kviečia nuvykti į Miuncheną, labai noriu aplankyti šį miestą.

Didžioji Britanija: visų pirma tai darbas – pagrindinė mūsų įmonės būstinė ten įsikūrusi. Pasigilinus labiau, vaizduotėje iškyla parkai, pavasarį – magnolijos, pro jas pralekiantys taksi ir Vestminsteris.

Prancūzija: pats pirmasis mano prisiminimas, susijęs su keliavimu į užsienį. Paryžius, Disneilendas. Būtent jis nepastebimai iškyla vaizduotėje, kai kalbama apie Prancūziją. Toliau – Orsė muziejus ir architektūra. Tačiau pati mėgstamiausia asociacija – tai Provansas, raguoliai ir levandos.

Nesu buvusi Lenkijoje. Stipriausia asociacija – mano prosenelis, kurio nepažinojau. Kariavo TSRS pusėje, žuvo kare, jis buvo kilęs iš Lenkijos. Kalbant apie labai asmeniškus dalykus, Lenkija man asocijuojasi su A. Puškinu – jo kūriniuose minima Lenkijos kunigaikštystės tema.

Lietuva: vieni iš mano giminaičių, su kuriais yra nutrūkę ryšiai, gyvena kažkur Lietuvoje. Pirmoji asociacija – Lietuvos kunigaikštystė, Kryžiaus žygiai, sūris, miškai, laukai, ramybė ir jaunimas. Ypač jaunimas – Baltijos šalių gyventojai išsiskiria iš minios. Atrodo, kad Vilniuje gyvena labai daug jaunimo, galbūt šis įsivaizdavimas apgaulingas – jie paprasčiausiai labai ryškūs ir stilingi.
Stereotipai: Europa pagal rusus // Alphadesigner nuotr.

Valstybinėje tarnyboje dirbanti Anastasija, 28 m.:

Esu tikra, kad senojoje Europoje niekas neinvestuoja – visi pripratę prie socialinio aprūpinimo. Pusė vyrų ten – gėjai, o moterys – siaubingos feministės.

Vokietija: visi vyrai su alaus pilvukais, aršūs natūralistai (kalbu apie pirtis)

Prancūzai – šykštūs.

Britai – alkoholikai.

Lenkai – visada viskuo nepatenkinti.

Apie Lietuvą, deja, nieko negaliu pasakyti – turiu tik keletą pažįstamų iš ten, jokių stereotipų neturiu. Na labai pasistengus, pavyktų suformuluoti kažką panašaus į kompleksus „mes – ne kaimas“.

Apie meną, literatūrą ir teatrą rašanti Jekaterina, 24 m.:

Europa asocijuojasi su turtinga istorija, kultūra, architektūra, garsiais vardais ir įvykiais bei geranoriškumu.

Vokietija: simpatiški vokiečiai, bavariškos dešrelės, skanus alus ir dar vokiečių konkretumas, taupumas, tvarkos ir taisyklių mėgimas, geri vokiški automobiliai, jų siekis išpirkti nacizmo nuodėmes.

Didžioji Britanija: simpatiški jauni britai, konservatyvumas, bet tuo pačiu ir šiuolaikiškumas, angliškas alus ir karalienė.

Prancūzija: Paryžius su savo istorija, kultūra, romantika, žavinga prancūzų kalba, prancūziškas bučinys, romantiškos laisvės dvasia.

Lenkija: Net nežinau. Tikriausiai asocijuojasi su dviem režisieriais – Krzysztofu Zanussi ir Krzysztofu Kieslowskiu bei futbolo žaidėju Robertu Lewandowskiu. Taip pat žinau, kad kai kurie lenkai nemėgsta rusų.

Žurnalistė Nadežda, 30 m.:

Europa asocijuojasi su kultūra ir ramybe, nes daugybė rusų rašytojų ir dailininkų kėlėsi ten ieškodami įkvėpimo.

Vokietija: progresas. Vis dar manoma, kad vokiški produktai išskirtinės kokybės.

Anglija: tai nepaliaujamos linksmybės, alaus upės, girti vakarėliai, bepročiai futbolo gerbėjai ir iš viso visi jie ten šiek tiek keisti: automobilių eismas kairiapusis, jie turi savo valiutą (skirtingai nuo kitų Europos Sąjungos šalių), čia rengiami gėjų paradai, bet tuo pačiu matome ir konservatyviuosius britus, kurie geria arbatą atstatę mažąjį pirštelį.

Prancūzija – kultūra, pagyrūniškumas, cinizmas, mada.

Lenkija: kažkodėl į galvą šauna tik blogi dalykai, tokie kaip sugriuvę namai, skurdas ir išmaldos prašantys žmonės. Merginos čia parduoda save – tai faktas ir iš viso ši šalis – tai toks tarpinis variantas. Lyg Europa, bet yra ryšių ir su Rusija, ir su JAV. Na ir, žinoma, tokiai nedidelei valstybei be tam tikros pozicijos tenka derintis prie visų. Žodžiu, paprastiems žmonėms, manau, gyventi ten nėra nelengva.

Lietuva turi savito baltiško žavesio.

Buhalterė Liudmila, 26m.:

Europa man asocijuojasi su nedideliais, bet labai žavingais miesteliais, turinčiais savitą gyvenimo stilių, atsispindintį madoje, kultūroje ir vietos virtuvėje. Pavadinčiau Europą gurmane, turinčia puikų skonį visame kame.

Vokietija, mano supratimu, tai, be jokios abejonės, valstybė, turinti turtingą istoriją. Ši šalis man asocijuojasi su tam tikru sklandžiu mechanizmu, amžinu varikliu.

Didžioji Britanija man visada asocijuojasi su škotiška languota medžiaga, lietumis, skėčiais ir karaliene.

Prancūzija man visada asocijavosi su turtingu ir įmantriu stiliumi ir karališka pompastika, bet vis dėlto didžiąja dalimi Prancūzija asocijuojasi su Paryžiumi – romantikų miestu.

Lenkija asocijuojasi su mergina, apsirengusia tautiniais drabužiais, labai panašiais į ukrainiečių ir rusų tautinius kostiumus.

Lietuva man asocijuojasi su mažais, tyliais miesteliais, į kuriuos žmonės atvažiuoja praleisti senatvės.

Margarita, 22 m. viešųjų ryšių specialistė:

Europa man asocijuojasi su poilsiu, švara, įdomiais ir išauklėtais žmonėmis, geresnėmis gyvenimo sąlygomis ir didelėms darbo perspektyvomis.

Vokietija: alus, daug rusų, iš Rusijos į Vokietiją galima nuvykti patogiu traukiniu, ji yra netoli.

Didžioji Britanija: pati civilizuočiausia ir įdomiausia šalis, turinti turtingą kultūrą, tiek vaizduojamojo meno, tiek ir muzikos pradininkai. Įdomus akcentas.

Prancūzija: graži kalba. Eifelio bokštas. Eliziejaus laukai. Apsipirkimo rojus, gardūs aromatai. Gražūs vyrai, elegantiškos moterys, raguoliai, jūros gėrybės, varlės. Atrodo, kad visi ten grebluoja, bet pati kalba labai graži. Dar Disneilendas.

Lenkija: stilinga, kukli ir maža šalis, turinti labai glaudžių ryšių su Ukraina. Labai gražios šviesiaplaukės merginos. Kalba, kaip ir čekų, šiek tiek suprantama. Mėgstu daugelį lenkiškų prekinių ženklų, kurie nėra labai populiarūs Rusijoje, bet yra labai stilingi, patogūs bei prieinami kainos prasme.

Lietuva nuolatos painiojama su Latvija. Jie turi juokingas pavardes – visų šeimos narių skirtingos pavardės. Merginos atrodo kaip iš multiplikacinių filmukų. Čia gyvena į nieką pasaulyje nepanašūs muzikantai – šioje šalyje keistuolių tikrai nemažai. Įdomi kalbėjimo maniera.

Anna, ištekėjusi už švedo ir persikėlusi gyventi į Švediją:

Europa man asocijuojasi su dinamika, vystymusi. Iš esmės mano asociacijos susijusios su asmenine patirtimi, kontaktuojant su viena ar kita šalimi. Universitetas iš manęs išmušė nacionalistinius nusistatymus, todėl vadovaujuosi tik tuo, ką patyriau gyvendama vienoje ar kitoje šalyje. Todėl Europa man asocijuojasi su komfortu ir įvairumu.

Vokietija – tai mano pirmoji meilė, paauglystė. Labai mėgstu šią šalį. Skirtingai nuo švedų, vokiečiai emocingesni, tiesa, viską daro 100 proc., todėl į galvą šauna darbštumas ir reiklumas.

Didžiojoje Britanijoje niekada nesu buvusi, bet pažįstu keletą britų. Jie ištikimi tradicijoms, didžiuojasi savo šalimi, yra patriotiški. Man atrodo, tai jiems yra būdinga.

Esu buvusi Prancūzijos Pietuose, atostogavau ten. Ši šalis man asocijuojasi su meile gyvenimui, tam tikru saugumu bei atsipalaidavimu (nors iki ispanų jiems dar tikrai toli).

Lenkija: šioje šalyje nesu buvusi, bet tenka susidurti su lenkais darbe. Sudėtinga vertinti, nes susiduriu su tam tikru socialiniu sluoksniu – vairuotojais. Man jie atrodo tingūs, jiems trūksta atsakomybės bei mokėjimo rasti išeitį iš vienokios ar kitokios situacijos.

Nieko negaliu pasakyti apie Lietuvą...

Maksimas, gimęs Lietuvoje, tačiau daugiau nei 20 metų Maskvoje gyvenantis verslininkas, 52m.:

Europa: klasikinis menas, architektūra, grožis, amžinumas ir skanus maistas.

Vokietija: patikimumas, kokybė, nuostabus alus – visa tai man atrodo patrauklu.

Didžioji Britanija: keisti žmonės, kairiapusis automobilių judėjimas, labai mažas Didysis Benas, iš esmės – visai kitas pasaulis.

Prancūzija: iššūkis, stilius, gyvenimo džiaugsmas, norisi ten atvykti dar ir dar.

Lenkija: kaimiečių Europa, maistas skanus ir riebus, mano istorinė tėvynė, nesuprantama, bet gera – lyg žygis prie ežero su bendraklasiais.

Lietuva: jauku, patrauklu, lėta – tėvynė!

Kirilas, pardavimų vadybininkas, 36 m.:

Europa asocijuojasi su tvarka, atvirais ir bendrauti linkusiais žmonėmis.

Vokietija asocijuojasi su skaniomis dešrelėmis ir kovingais fašistais.

Didžioji Britanija asocijuojasi su futbolu, karaliene ir solidžiais žmonėmis.

Prancūzija asocijuojasi su romantika, charakterio trūkumu ir emigrantų stovyklomis.

Lenkija asocijuojasi su juokinga kalba ir kažkokiais nevykėliais.

Lietuva – čia jau sudėtingiau... Vertinu šią šalį kaip artimą Rusijai, tačiau tuo pačiu nieko nežinau apie lietuvius.

Viktoras, psichologas, 40 m.:

Europa asocijuojasi su ES, vėliavomis, spalviniu įvairumu, serpentinu, keliais, sienų nebuvimu ir kosmopolitiškumu.

Vokietija: Berlynas, alus, alaus festivaliai, pilvoti vokiečiai ir riestainiai, na ir šiek tiek su fašizmu.

Didžioji Britanija: Didysis Benas, karalienė, „Sex Pistols“, languotos kelnės.

Prancūzija: Eifelio bokštas, moteriškas kirpimas kare, rūkančios moterys, juodaodžiai, saldi romantika be jokio pagrindo.

Lenkija: rūkas, Rytų Europa, katalikai, polkos, gražus tarimas.

Lietuva: pavydi rusams, nesveikas istorijos iškraipymas.