Parlamentas taip pat atmeta Rusijos pastangas pateisinti Ukrainos okupaciją būtinumu ginti Ukrainos rusakalbius piliečius. Ši motyvacija yra laužta iš piršto, nes niekas neįrodo, kad rusakalbių situacija blogėja, jokie tarptautiniai stebėtojai to nepatvirtino. Europarlamentarai dar kartą paragino Europos Tarybą ir valstybes nares imtis priemonių prieš Rusijos bendroves energetikos ir kituose sektoriuose. „Gazpromo“ ir kitų kompanijų sąskaitos gali būti įšaldytos ES valstybių bankuose, ES gali gerokai sumažinti iš Rusijos importuojamų dujų kiekį.

Priminsiu, kad nepavykus deryboms Rusijos dujų jau atsisakė Kinija, todėl ne veltui užvakar Pekine intensyviai darbavosi Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kuris vakar iš Kinijos atvyko tiesiai į derybas Ženevoje.

Gegužės mėnesį bandoma suorganizuoti Rusijos ir Kinijos prezidentų susitikimą, ir mes puikiai suprantame, kad, jeigu Kinija ir kitos valstybės nepirks rusiškų dujų, „Gazpromo“ laukia bankrotas. O tai būtų ne kas kita, kaip Vladimiro Putino pabaigos pradžia.

Svarbu pažymėti ir tai, kad EP siūlo taikyti finansinius ir prekybinius apribojimus Krymo valdžiai, ir tai daryti reikėtų nedelsiant. Mes paraginome taikyti ginklų ir dvigubo naudojimo technologijų embargą Rusijai. Pavyzdys yra du „Mistral“ laivai, kurie, nors ir pastatyti Rusijos užsakymu, neturėtų atitekti Rusijai, o būtų panaudoti NATO veiksmams.

Ukrainai laikas nedelsiant kurti profesionalią kariuomenę – ne mažiau kaip šimto tūkstančių vyrų, turint galvoje tos valstybės dydį – 43 mln. gyventojų. O finansinę paramą turėtų suteikti ES ir JAV. Putinui teks trauktis iš Krymo, ir tai tik laiko klausimas.

Rusijos tarptautinė izoliacija vis didėja. Kremliaus šeimininkas įsivaizduoja esąs mesijas ir Rusijos gelbėtojas, tačiau už jo vaizduotės padarinius sumokės paprasti eiliniai rusai. Jie pastaruoju metu yra tapę Rusijos intensyviai vykdomo informacinio karo taikiniu. Nereikia pamiršti, kad taikinys yra ne tik Ukrainos, bet ir Rusijos piliečiai.

Todėl dar vienas svarbus uždavinys Ukrainos valdžiai: reikia duoti atkirtį propagandai, skleidžiamai visais rusiškais kanalais. Nepatikėsite, bet Ukraina neturi televizijos kanalo, nuolat transliuojančio rusų kalba. Yra atskiros programos, transliuojamos rusų kalba, bet tai vis tiek ukrainietiški kanalai. Įsivaizduokite, kuo yra „maitinamos“ jautrios močiutės, iš kur tos baimės dėl banderininkų, fašistų ir t.t. Tos močiutės vieną dieną apsups tankus, ir tikrai nė vienas ukrainietis į jas nešaudys. Šito reikšmę reikia suprasti ir imtis priemonių dabar“.