Europos Komisija (EK) pirmą kartą paviešino 28 Europos Sąjungos (ES) šalių narių transporto infrastruktūros įvertinimą. Kaip praneša „European Voice“, situacija ES šalyse narėse labai skirtinga.

11 transporto infrastruktūros vertinimo kategorijų Nyderlandai ir Vokietija užėmė pirmąsias vietas, po jų sekė Švedija, Jungtinė Karalystė (JK) ir Danija.

Tuo tarpu Lenkija, Bulgarija, Graikija, Latvija ir Rumunija atsidūrė šio sąrašo gale.

EK atliktame tyrime panaudoti ES statistikos tarnybos „Eurostat“, Europos aplinkos agentūros, Pasaulio banko ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys. Buvo įvertintas kelių, geležinkelių, vandens ir oro transporto infrastruktūros, atitikimo ES teisės aktams, logistikos, prieinamumo rinkai ir poveikio aplinkai kategorijose.

Už transportą atsakingas eurokomisaras Siimas Kallasas linkęs pripažinti, kad šis įvertinimas atspindi tik dalį realios situacijos ES šalių narių transporto sektoriuje, tačiau, kaip teigia S. Kallasas, šis tyrimas – tai atspirties taškas ES institucijoms ir ES šalims narėms, motyvuojantis ir toliau dirbti teisinga linkme.
EK taip pat pradėjo internetinį projektą, skirtą tam, kad vartotojai galėtų gauti informaciją apie oro linijų bendroves, kurių veikla draudžiama ES dėl prasto saugumo užtikrinimo.

Šioje internetinėje svetainėje oro linijų bendrovių teikiamų paslaugų vartotojai nurodę valstybę, oro linijų bendrovės pavadinimą arba Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (TCAO) kodą galės pasitikrinti, ar konkreti oro linijų bendrovė įtraukta į ES oro transporto saugumo sąrašą.

Anksčiau lankomiausioje transporto sektoriaus reglamentavimo svetainėje – ES oro transporto saugumo internetinėje svetainėje – vartotojams tekdavo peržiūrėti visą oro linijų bendrovių sąrašą tam, kad rastų informaciją apie konkrečią juos dominančią oro linijų bendrovę.