Prieš keletą metų gyventi į Švediją išvažiavusi 32 metų Monika suglumo išgirdusi klausimą apie savo pensiją. „Niekada net nesusimąsčiau apie tai, nors turėčiau labiau rūpintis“, – kalbėjo ji. Moteris viliasi, kad normalią pensiją užsidirbs Švedijoje, o kas bus su Lietuvoje mokėtais mokesčiais į Sodrą, Monika nežino: „Manau, kad kol sulauksiu pensijos, viskas dar šimtą kartų keisis.“

Europos Parlamento ir ES šalių vyriausybių atstovai susitarė dėl direktyvos, reglamentuojančios papildomų teisių į pensiją įgijimą ir išsaugojimą. Kai ji įsigalios, papildomai sukauptos senatvės pensijos lėšos pasieks žmogų bet kurioje ES šalyje. Bus perkeliama profesinė pensija, kurią papildomai kaupia pats darbuotojas arba jo darbdavys. Tuo tarpu teisę perkelti pagrindinę valstybinę pensiją į kitą ES šalį Europos Parlamentas nustatė jau anksčiau. Teisę perkelti savo profesinę pensiją darbuotojas įgis po trejų metų įnašų į papildomos pensijos fondą, nebent kuri nors valstybė nustatytų trumpesnį laikotarpį. Ji galios tiek persikeliantiems gyventi, tiek važinėjantiems dirbti į užsienį.

„Pensijų perkėlimas turėtų palengvinti laisvą darbo jėgos judėjimą“, – pabrėžė šį dokumentą Europos Parlamente kuravusi Europos liaudies partijos narė iš Olandijos Ria Oomen-Ruijten. Pasak jos, toks sprendimas būtinas, didėjant pensininkų skaičiui ir siekiant užtikrinti orią senatvę.

„Šis teisės aktas yra svarbus, nes jis ne tik mažina kliūtis laisvam darbuotojų judėjimui ES, bet ir suteikia daugiau galimybių padidinti savo pensiją dalyvaujant papildomose pensijų sistemose. Ši direktyva aktuali ir Lietuvai, kadangi nemažai mūsų piliečių dirba šalyse, kuriose paplitęs papildomas profesinis pensinis draudimas. Gaila, kad profesiniai pensiniai fondai pas mus kol kas nesteigiami“, – kalbėjo Socialistų ir demokratų aljansui priklausanti europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) prezidiumo bei Trišalės tarybos narys, AB „Puntukas“ generalinis direktorius Vytautas Zimnickas sako, kad pensijų perkėlimas yra teisingas ir logiškas žingsnis. „Stabiliai dirbančios, stambesnės įmonės siekia sukurti ir išlaikyti ilgalaikius, socialiai palankius santykius su darbuotojais. Viena iš socialinio paketo dalių dažnai būna papildomos pensijos kaupimas su tam tikrais įsipareigojimais tiek iš darbuotojo, tiek iš darbdavio pusės. Tad Europos Parlamento numatyta galimybė išlaikyti tą pensiją persikėlus į kitą šalį yra labai svarbi“, – teigia V. Zimnickas.

Šią direktyvą europarlamentarai ketina patvirtinti kitą trečiadienį Strasbūre. Po to jai formaliai dar turės pritarti ES Taryba. Šalys turės perkelti šią direktyvą į savo teisę per ketverius metus.