299 parlamento nariai balsavo prieš Katalonijos prezidento Arturo Maso pateiktą siūlymą surengti balsavimą dėl nepriklausomybės paskelbimo. Tik 47 Ispanijos parlamento nariai, priklausantys katalonų ir baskų nacionalistinėms partijoms, balsavo už šį siūlymą. Vienas parlamentaras balsavimo metu susilaikė.

Kaip praneša „Euobserver“, centro dešiniuosius atstovaujantis Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy prieš balsavimą pareiškė, kad neįsivaizduoja Ispanijos be Katalonijos ar Katalonijos už Ispanijos ir Europos Sąjungos (ES) ribų.

M. Rajoy įsitikinimu, balsavimas dėl suvereniteto turi būti rengiamas visoje šalyje. Šią poziciją parėmė ir Ispanijos Konstitucinis Teismas.
Praėjusį mėnesį Ispanijos Konstitucinis Teismas priėmė nutartį, kurioje teigiama, jog tam, kad būtų surengtas vienašališkas regioninis referendumas, reikėtų pakeisti Ispanijos Konstituciją.

Tačiau po parlamentinio balsavimo A. Masas pareiškė, kad jo vadovaujama regioninė vyriausybė bet kuriuo atveju surengs referendumą dėl nepriklausomybės šių metų lapkričio mėn.

„Galbūt kiti vertintų tai kaip pralaimėjimą, tačiau būdamas Katalonijos prezidentu atsakingai pareiškiu, kad tai dar ne pabaiga“, - patikino jis.

Viešosios nuomonės apklausų duomenimis, pusę katalonų pasisako už Katalonijos nepriklausomybės paskelbimą.