Šis draudimas ES žemės ūkio sektoriui padarė didelių nuostolių. Dvišalės diskusijos su Maskva neatnešė rezultatų. Kadangi nepanašu, jog sprendimas būtų greitai rastas, Europos Sąjunga nusprendė pasinaudoti PPO ginčų sprendimo procedūra ir paprašė oficialių konsultacijų su Rusija.

2012 m. įstojusi į PPO, Rusija įsipareigojo užtikrinti, kad jos taikomos gyvūnų sveikatos apsaugos priemonės būtų grindžiamos moksliniais duomenimis, neribotų prekybos daugiau, nei to reikia, ir būtų taikomos nediskriminuojant skirtingų prekybos partnerių.

Tačiau Rusija importuoja iš Baltarusijos ir dar visai neseniai importavo iš Ukrainos, nepaisydama, kad apie afrikinį kiaulių marą buvo pranešta ir šiose šalyse. Be to, nepaisydama daugybės šios ligos atvejų savo pačios teritorijoje, Rusija neuždarė visos savo rinkos visiems vietos produktams. Todėl atrodo, kad, atsisakydama importuoti iš ligos nepaveiktų ES regionų, Rusija taiko dvigubus standartus ir ES produktus traktuoja skirtingai nei kitų prekybos partnerių ir vietos produktai.

ES, prašydama konsultacijų, oficialiai pradeda PPO ginčų sprendimo procedūrą. Konsultacijos suteiks ES ir Rusijai galimybę aptarti iškilusias problemas ir rasti patenkinamą sprendimą be bylinėjimosi.

Jei konsultacijų metu per 60 dienų patenkinamas sprendimas nebus rastas, ES gali prašyti PPO sudaryti komisiją, kuri priimtų sprendimą dėl Rusijos taikomų priemonių teisėtumo.