Tokiu būdu jis metė iššūkį Briuselio planams padėti Ukrainos proeuropietiškai valdžiai kovoti prieš Rusijos strategiją, kuria siekiama pakenkti Ukrainos ekonomikai padidinant dujų kainą.

Kaip rašo „Euractiv“, A. Milleris pažymėjo, jog dujų tiekimo krypties pakeitimas daugeliu atveju yra techniškai neįmanomas, be to, tai būtų neteisėta. „Labai abejojame, ar dujų tiekimas iš Slovakijos per, pavyzdžiui, Donecką, Charkovą ar Kijevą yra techniškai įmanomas“, - pareiškė A. Milleris.

Anot A. Millerio, dujos negali būti tiekiamos dujotiekiu abejomis kryptimis vienu metu. Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog Ukraina neturi teisės kontroliuoti Ukrainos dujotiekiu tiekiamų „Gazprom“ dujų.

„Mūsų terminalai yra ES. Mes neabejotinai labai atidžiai įvertinsime šios schemos teisėtumą. Manau, kad į šį klausimą turi būti žvelgiama atidžiai. Pavyzdžiui, ES įmonės, ketinančios tiekti dujas Ukrainai, turėtų apie tai pagalvoti du kartus, nes šios sankcijos būtų neteisėtos“, - patikino A. Milleris.

Ukrainai gali būti tiekiamos dujos iš Lenkijos ir Vengrijos, panaši schema rengiama ir dujų tiekimui iš Slovakijos. Nors iš esmės tai vis tiek būtų rusiškos dujos, jas galima būtų tiekti už mažesnę nei 400 JAV dolerių (1008 litai) už tūkstantį kubinių metrų kainą. Tiek Kijevui teko mokėti už dujas iki praėjusių metų pabaigos.

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas balandžio 6 d. pareiškė, jog Ukrainai iš Slovakijos, Lenkijos ir Vengrijos gali būti tiekiama iki 20 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus.

Po to, kai buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti ES ir Ukrainos Asociacijos sutartį bei nusprendė vietoje to plėtoti santykius su Rusija, „Gazprom“ buvo sumažinusi dujų kainą Ukrainai trečdaliu iki 268 JAV dolerių (apie 675 litų) už tūkstantį kubinių metrų.

Tačiau V. Janukovyčiui pabėgus iš Ukrainos bei paskyrus naują proeuropietišką Ukrainos vyriausybę, „Gazprom“ dujų kainą padidino 80 proc. iki 485 JAV dolerių (apie 1222 litų) už tūkstantį kubinių metrų.

Milijardinė skola

Maža to, A. Milleris pareiškė, jog Ukrainos įsiskolinimas „Gazprom“ siekia 11,4 mlrd. JAV dolerių (apie 29 mlrd. litų), nes Rusija buvo apmokėjusi Juodosios jūros uosto nuomą į priekį iki 2017 m.
Praėjusį mėnesį Rusija užėmė Krymą, jis buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos teritorijos.

„Ukraina Rusijai už tūkstantį kubinių metrų dujų mokėjo 100 JAV dolerių (apie 250 litų) mažiau. Nuo Charkovo sutarties pasirašymo ši nuolaida siekia 11,4 mlrd. JAV dolerių“, - patikino A. Milleris.
Pagal 2010 m. balandžio 30 d. pasirašytą Charkovo sutartį, Rusija suteikė Ukrainai 100 JAV dolerių nuolaidą tūkstančiui kubinių metrų gamtinių dujų mainais į Sevastopolio uosto nuomą.

Anot A. Millerio, kadangi Charkovo sutarties punktai nebėra vykdomi, ši sutartis yra nebegaliojanti.