Trys diplomatiniai šaltiniai balandžio 3 d. pranešė, jog taip vadinama ES Tarybos „Coest“ darbo grupė ketina peržiūrėti šią užklausą.

Kaip jau buvo pranešama anksčiau, Vokietijoje įsikūrusi teisinių paslaugų įmonė „Alber & Geiger“ atstovauja mažiausiai du asmenis iš ES sankcijų sąrašo, tačiau, kaip praneša „Euobserver“, šios įmonės atstovai atsisako atskleisti, kas šie asmenys.

Tačiau diplomatinio pasaulio atstovai patikino, jog „Alber & Geiger“ kovo 5 d. M. Azarovo vardu išsiuntė laišką ES Tarybai. Tą pačią dieną buvo pradėtos taikyti ES sankcijos. Šiame laiške minimas M. Azarovas ir jo šeimos nariai, tarp kurių – 32-ejų sūnus Aleksejus, kuris taip pat yra politikas. M. Azarovas ir A. Azarovas – vieninteliai šios šeimos nariai, įtraukti į juodąjį ES sąrašą.

Tačiau kovo 5 d. išsiųstas laiškas – tai tik pradžia.

Kovo 25 d. ši teisinių paslaugų įmonė išsiuntė antrą laišką ES Tarybai, kuriame išdėstyta informacija, į kurią turėtų atkreipti dėmesį „Coest“ grupė. Kovo 26 d. panašaus turinio laiškai buvo išsiųsti taip pat ir visų 28 ES šalių narių ambasadoms Briuselyje. Taip pat buvo kreiptasi mažiausiai į vieną Europos Parlamento (EP) narį – Jungtinės Karalystės (JK) Konservatorių partiją atstovaujantį Charlesą Tannocką – dėl galimybės surengti susitikimą.

Nėra žinoma, kur šiuo metu yra M. Azarovas.

M. Azarovas Ukrainos ministro pirmininko postą paliko šių metų sausio mėn. Manoma, kad jis nedelsiant išvyko į Austriją, kur jis ir jo šeima turi nekilnojamojo turto ir verslo interesų.

Pagal galiojančią tvarką, tam, kad asmuo būtų pašalintas iš sąrašo, būtinas visų 28 ES šalių narių pritarimas. ES Išorės veiksmų tarnyba ir Europos Komisija (EK) po šių laiškų parengė teisinį dokumentą, kuriuo remiantis turėtų būti priimtas sprendimas.

Jei atsakymas bus neigiamas, „Alber & Geiger“ gali paduoti ieškinį Liuksemburge įsikūrusiam ES Teisingumo Teismui.

ES diplomato teigimu, būtų labai keista, jei ES Taryba atmestų šį kreipimąsi be teisminio proceso pradėjimo. Savo ruožtu vienas iš „Alber & Geiger“ vadovų Andreasas Geigeris įsitikinęs, kad bus priimtas sprendimas šių asmenų naudai.

Balandžio 2 d. teismas priėmė sprendimą, jog buvusio Tuniso prezidento sūnėnas Mehdi Ben Ali turi būti pašalintas iš ES juodojo sąrašo.

Ši teismo nutartis priimta dėl ES sankcijų Tunisui, kurios nuo 2011 m. imtos taikyti asmenims, atsakingiems už valstybinių lėšų iššvaistymą, tačiau Mehdi Ben Ali pavadė buvo įtraukta į šį sąrašą vien dėl to, kad Mehdi Ben Ali pavardė figūruoja teisminiame tyrime.
M. Azarovo atvejis primena Mehdi Ben Ali atvejį.

Ukrainos atveju sankcijos taip pat buvo pradėtos taikyti prieš asmenis, atsakingus už valstybinių lėšų iššvaistymą. N. Azarovas į juodąjį sąrašą pateko dėl to, kad Ukrainoje taip pat buvo pradėtas tyrimas dėl valstybinių lėšų iššvaistymo.

Bet kuriuo atveju „Alber & Geiger“ teisininkų laukia sunki kova.
C. Tannockas atsisakė susitikti su asmenimis, kuriuos jis pavadino N. Azarovo lobistais bei pareiškė, jog turi pagrindo manyti, jog buvusios Ukrainos vyriausybės nariai atsakingi už valstybinių lėšų iššvaistymą bei dalyvavo plataus masto korupcinėje veikloje, todėl ES sankcijos bei valstybinių lėšų sugrąžinimas yra pagrįstas.

Tuo tarpu ES diplomatai pažymi, jog šios teisinių paslaugų įmonės mėginimas įtraukti politikos ir žiniasklaidos atstovus į teisinį procesą nėra teisingas.

„Manau, kad tai turėtų tapti testu buvusiam Ukrainos režimui. Jei šiems asmenims pavyks išvengti sankcijų, kiti į šį sąrašą įtraukti asmenys taip pat imsis priemonių, galimai padėsiančių jiems išvengti sankcijų“, - patikino diplomatas.