„Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy visą šį laiką buvo linkęs susilaikyti nuo Krymo situacijos bei separatizmo Ispanijoje palyginimo“, - patikino Madrido universiteto politologijos profesorius Francisco Herranzas.

Anot F. Herranzo, M. Rajoy tik kartą pravedė paralelę su Krymu. Kaip rašo DW, tai įvyko po to, kai kovo 25 d. Ispanijos Konstitucinis Teismas atmetė anksčiau Katalonijos vyriausybės priimtą Nepriklausomybės deklaraciją.

M. Rajoy priminė, jog Vakarų valstybės palaikė Ukrainos vientisumą, tuo tarpu separatistų nepalaikė niekas. Anot F. Herranzo, šie M. Rajoy žodžiai – tai užuomina, jog katalonai ir baskai planų dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos įgyvendinimo atveju neturėtų tikėtis tarptautinio pripažinimo. Be to, F. Herranzas atkreipė dėmesį į tai, jog M. Rajoy pamėgino išnaudoti Krymo krizę kaip eilinę pamoką vietos separatistams.

M. Rajoy teigimu, idėjos dėl savarankiško mažų separatistinių teritorijų egzistavimo, kurias puoselėja katalonų ir baskų separatistai, jau seniai tapo nemadingos. Jo manymu, tai supranta net ir Krymo separatistai, kurie po Krymo nepriklausomybės nuo Ukrainos paskelbimo paskubėjo prisijungti prie Rusijos. Juk taip šiuolaikiška ir madinga būti didelės valstybės sudėtyje, nes tik tokiu būdu gali būti užtikrinamas tautų progresas.

F. Herranzo teigimu, M. Rajoy vengė asmeniškų Krymo situacijos vertinimų ir apsiribojo tik kalbomis apie bendrą Europos Sąjungos (ES) poziciją. Anot F. Herranzo, pastarosiomis savaitėmis oficialusis Madridas ne tiek smerkė Maskvą dėl veiksmų Kryme, kiek svarstė būtinybę mažinti įtampą tarp Vakarų ir Rusijos. Jo manymu, tai susiję su Ispanijos nenoru gadinti parankių ekonominių santykių su Rusija.