Vartotojai dažnai nežino, kad už atsiskaitymą mokėjimo kortelėmis (pvz. Visa ar MasterCard) pardavėjams taikomas mokestis, kuris priklauso nuo kortelės tipo, ją išdavusio banko ir valstybės. Šis mokestis, ES verslui kasmet kainuojantis apie 10 mlrd. eurų, dažnai perkeliamas ant vartotojų pečių.

Naujųjų taisyklių projektas nustato, kad bankų taikomas mokestis už atsiskaitymą kredito kortele negalės viršyti 0,3 proc. pervedamos sumos, o už atsiskaitymą debeto kortele - 7 euro centų arba 0,2 proc. pervedamos sumos (kuris mažesnis). Šios mokesčių ribos būtų taikomos tiek vietiniams, tiek tarptautiniams atsiskaitymams ES viduje. Tikimasi, kad ilgainiui šio mokesčio sumažinimas atpigins prekes ir paslaugas.

Atsižvelgdami į technologijų pažangą bei internetinės prekybos plėtrą, europarlamentarai ketvirtadienį taip pat pritarė atnaujintam mokėjimo paslaugų taisyklių projektui. Jose numatyta, kad šių paslaugų teikėjai privalės savo klientams pateikti aiškią ir išsamią informaciją apie mokėjimo paslaugų sutartį, mokėjimo operacijas, jų trukmę ir taikomus mokesčius. Įvykus neautorizuotam pervedimui, per 24 valandas nuo informacijos apie jį gavimo mokėtojui turėtų būti grąžinta nuskaičiuota suma, tačiau jam gali tekti padengti su tuo susijusius nuostolius, neviršijančius 50 eurų.

Europarlamentarai siūlo naująsias taisykles taikyti ir ES rinkoje veikiantiems trečiųjų šalių mokėjimo paslaugų teikėjams - reikalauti, kad šios įmonės registruotųsi ir būtų prižiūrimos kaip mokėjimo įstaigos.

Europos Parlamentas patvirtino taisyklių pakeitimus, tačiau atidėjo balsavimą dėl galutinio teksto. Kadangi gegužės 25-ąją vyks Europos Parlamento rinkimai, galutinį sprendimą priims naujai išrinktas Parlamentas.