EP siūlo nuo 2015 m. gruodžio 15 d. nebeleisti mobiliojo ryšio operatoriams taikyti padidintą tarifą už mobiliųjų telefonų skambučius, teksto žinutes ir duomenų perdavimą išvykus į kitą ES valstybę (angl. roaming fee). Vis dėlto jei šia nuostata būtų piktnaudžiaujama, tam tikrais atvejais operatoriai galėtų taikyti nustatyto dydžio mokestį, pažymima teisės akto projekte.

Europarlamentarai taip pat siūlo nustatyti aiškias taisykles, kurios neleistų interneto prieigos paslaugų teikėjams blokuoti arba sulėtinti konkurentų programų veiklą. 2012 m. Europos elektroninių ryšių reguliuotojų institucija (BEREC) nustatė, kad kai kurie minėtų paslaugų teikėjai blokuodavo ar sulėtindavo „Skype“ programos veiklą.

Taisyklių projekte numatyta, kad interneto prieigos paslaugų teikėjai galės savo vartotojams siūlyti geresnės kokybės specializuotas paslaugas (vaizdo įrašymo, duomenų saugojimo ir panašias) tik tuomet, kai pakanka tinklo pajėgumo ir dėl to nenukenčia kitų įmonių lygiaverčių paslaugų kokybė.

EP sutrumpino Europos Komisijos pasiūlytą sąrašą atvejų, kuomet leidžiama blokuoti ar sulėtinti internetą. Tai gali būti pateisinama tik vykdant teismo sprendimą, siekiant išlaikyti tinklo saugumą ar norint užkirsti kelią tinklo perkrovai, mano europarlamentarai. Jie pažymi, jog šių priemonių taikymas turi būti skaidrus, proporcionalus, nediskriminacinis ir neturi trukti ilgiau nei būtina.

„Parlamentas siekia panaikinti tarptinklinio ryšio mokestį mobiliųjų telefonų skambučiams, teksto žinutėms ir duomenų perdavimui nuo 2015 m. gruodžio 15 d. ir pagerinti radijo spektro valdymą, leisiantį Europoje išplėsti 4G ir 5G ryšį“, – pažymėjo EP pranešėjas Pilar del Castillo.

Taisyklių projektui pritarė 534 EP nariai, nepritarė 25, o susilaikė 58. Dėl galutinio teksto dar bus deramasi su ES Taryba. Kadangi gegužės 25-ąją vyks Europos Parlamento rinkimai, galutinį sprendimą priims naujai išrinktas Parlamentas.

Tiesioginė nauda piliečiams

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja ir už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga eurokomisarė Neelie Kroes šį balsavimą įvertino kaip tiesioginės naudos piliečiams išraišką.

„Būtent tai ir yra ES esmė – šalinti kliūtis, kad gyventi būtų lengviau ir pigiau. Kone visi kasdien naudojamės judriuoju ryšiu ir internetu. Turėtume žinoti, ką perkame, neturėtume būti apiplėšiami ir turėtume turėti galimybę pakeisti savo nuomonę. Įmonės turėtų turėti galimybę aptarnauti mus visus, ir šis reglamentas šią užduotį palengvins. Tai naudinga visiems. 2010 m. pažadėjau, kad iki 2015 m. tarptinklinio ryšio mokesčių nebeliks, ir dabar iki šio tikslo teliko vienas žingsnis. Įveikę labai aiškią tarptinklinio ryšio kliūtį, netrukus panaikinsime daug kitų kliūčių ir europiečiai, kad ir kur jie būtų, galės naudotis atviru, nepertraukiamu ryšiu“, - tikino ji.

Ekspertų nuogąstavimai: pokalbiai šalies viduje brangs

Tiesa, kai kurių telekomunikacijų ekspertų manymu, Europos Sąjungoje (ES) panaikinus tarptinklinio mobiliojo ryšio mokesčius, vartotojai ilgainiui už pokalbius mobiliuoju telefonu gali mokėti brangiau, rašė „PCWorld“.

Konkurencijos ekonomistų grupės (Competition Economists Group, CEG) direktorius Paulas Reynoldsas sakė, jog tarptinklinio ryšio mokesčių panaikinimas gali nenudžiuginti net vartotojų. CEG ekonomistai teikia ekonomines ir finansines konsultacijas konkurencijos ir reguliavimo klausimais.

„Siūlymas panaikinti tarptinklinių ir vidinių skambučių kainų skirtumą nereiškia, kad tarptinklinio ryšio mokesčiai išnyks. Tokiu atveju gali išaugti skambučių kainos šalies viduje, - teigė jis. – Taigi nors daug keliaujantys vartotojai gali pajusti naudą, kitiems vartotojams sąskaitos gali išaugti“.

Telekomunikacijų operatoriai, kurie bus verčiami panaikinti mokesčius už tarptinklinį ryšį, taip pat gali nuspręsti peržiūrėti išankstinio apmokėjimo paslaugas, pažymėjo jis.
„Operatoriai turi daug išlaidų, ir jei jie negalės padengti jų kainomis už tarptinklinį ryšį, jie ras būdų, kaip gauti pinigų iš kitur. Mėnesiniai kontraktai jiems bus patrauklesni“, - teigė P. Reynoldsas.

Pavyzdžiui, „Orange“ prognozuoja, kad sumažinus tarptinklinio ryšio tarifus, įmonės pajamos smuks 395 mln. dolerių (1,027 mlrd. litų).