Pirmąją europarlamentarų debatų dalį, kurioje buvo diskutuojame apie Lietuvos galimybes išstoti iš ES, galite pažiūrėti paspaudę šią nuorodą.

Antroje debatų dalyje europarlamentarai dalijosi receptais, kaip Lietuva galėtų pagerinti, prisidėti, ištaisyti, kad baimių, problemų ir nerimų Europoje būtų mažiau.

Vienas iš VDU profesorių prabilo apie šiuo metu jautriausią ir labiausiai aptarinėjamą temą – Ukrainos krizę. Jis teiravosi, ar švelnus mums draugiškos šalies (Rusijos – red.past.) pakutenimas yra adekvati Lietuvos ir ES elgsena dabartinėje situacijoje ir ar praeitis mus ko nors moko. Kandidatai į Europos Parlamentą išdėstė savo nuomonę šiuo klausimu.

Z. Balčytio manymu, Rusija – tai tauta, kuri blogiau gyvendama, labiau susivienija, todėl naudojant per dideles ekonomines sankcijas, 150 mln. tauta labiau susivienys ir gali kilti karinė konfrontacija. Pasak jo, į šią situaciją turi būti įtraukta kuo mažiau žmonių ir tai yra pasaulinės bendruomenės užduotis, kaip sugyventi su šia situacija.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad ES labai sunku kalbėti vienu balsu užsienio politikoje, kadangi visos 28 valstybės turi skirtingus interesus. Ji patikino, kad jos toks pakutenimas netenkina ir sankcijos turi būti griežtesnės. Taip pat ji nesutiko su Z. Balčyčio nuomone, kad griežtesnės sankcijos mobilizuotų rusų tautą – anot jos, pasaulinės bendruomenės spaudimas turėtų duoti teigiamų rezultatų.

L. Andrikienė šiuo klausimu pasisakė itin griežtai. Ji pasiūlė žaisti atviromis kortomis. „Galime vynioti į diplomatiškus pasisakymus, kad reikia su Rusija gražiai sugyventi, bet tam, kad būtų sušoktas tango, reikia dviejų, nei Ukraina, nei ES šiuo atveju nėra agresorius, agresorius yra Rusija“, - konstatavo ji.

Europarlamentarė akcentavo, kad klaidinga manyti, jog amerikiečiai žus už mūsų arba ukrainiečių laisvę ir saugumą, todėl reikėtų svarstyti, kad mes patys galime padaryti dėl to. „Ar pasiruošę mūsų artimieji kovoti už Ukrainos suverenitetą?“ - retoriškai klausė ji.

P. Auštrevičius teigė, kad ES šiuo metu turi puikią galimybę tapti globaliu žaidėju.

Visą diskusiją ir europarlamentarų pasisakymus žiūrėkite vaizdo įraše.