Kaip rašo www.euractiv.com, kovo 31 d. kalbėdamas prieš studentų auditoriją W. Schauble palygino V. Putino įvykdytą Krymo užėmimą su Hitlerio įvykdytu neteisėtu Austrijos prijungimu prie nacistinės Vokietijos.

„Tokius pačius metodus Hitleris naudojo užimdamas Sudetų kraštą“, - paaiškino W. Schauble. Hitleris pateisino Čekoslovakijos sutriuškinimą, Sudetų krašto prijungimą prie nacistinės Vokietijos tuo, kad šiuose regionuose gyveno 3 mln. vokiečių.

Taip W. Schauble paaiškino įvykius Kryme, kuris buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos po referendumo, kurio rezultatų Vakarai nepripažino.

Iš dalies tam įtakos turėjo Ukrainoje vykusios demonstracijos prieš šalies valdžią. „Tada V. Putinas pagalvojo, kad visada norėjo Krymo, o tai puiki proga šiuos planus įgyvendinti“, - sakė W. Schauble.
Anot W. Schauble, santykių su Rusija aštrėjimas buvo neišvengiamas. Baimė šiuo metu ypatingai jaučiama ne tik Baltijos valstybėse, tačiau taip pat Lenkijoje ir Vengrijoje.

„Šios valstybės jaučia nerimą“, - patikino W. Schauble.

Pažįstama taktika

Tai jau ne pirmas politikas, palyginęs V. Putino vykdomą politiką su Hitleriu. Šių metų kovo mėn. pradžioje buvęs Čekijos užsienio reikalų ministras Karelis Schwarzenbergas buvo linkęs panašiai apibūdinti šiuos įvykius.

"Tai, kas vyksta Kryme šiuo metu, yra istorijos pasikartojimas“, - pareiškė K. Schwarzenbergas. „V. Putino elgesys primena Hitlerio naudotus metodus. V. Putinui reikėjo preteksto įsiveržti į Krymą, todėl jis tokį elgesį paaiškino tuo, kad jo tėvynainiai šioje teritorijoje yra engiami“, - samprotavo jis.

Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton taip pat linkusi įžvelgti panašumus tarp Hitlerio ir V. Putino. Renginio Kalifornijoje metu ji pareiškė, kad tą patį Hitleris darė XX a. ketvirtajame dešimtmetyje“.