Beje, Europos Parlamente jau prieš penkerius metus vokiečiai klausinėjo Europos Komisijos, kas daroma, kad būtų apsirūpinama savais energetiniais resursais be didžiosios kaimynės.

Europarlamentaro Vytauto Landsbergio nuomone, Europos Sąjunga dabar jau supranta padėties rimtumą, kai irgi yra iš dalies priklausoma nuo Rusijos. O ši tuo piktnaudžiauja, tad nebijo naudoti ginkluotą jėgą prieš Ukrainą. „Gaila, kad tų išvadų nebuvo padaryta po Gruzijos karo. Bet dabar nueita jau per toli“, – „Europos klubui“ sakė V.Landsbergis.

Tad viena, kai Rusija yra baudžiama, o antra, kai Europa pati pasirūpina savo saugumu. Energetinis saugumas čia labai svarbus, o Rusija jau grasina keršyti Europai už paskelbtas sankcijas, sako V.Landsbergis. Tad ar Rusija imsis trikdyti dujų tiekimą Europai, klausimas lieka atviras, tačiau tokia galimybė yra, ir Europa tai supranta vis aiškiau. Europarlamentaras mano, kad gąsdinimas energetiniu ginklu nebus paveikus, nes Rusijai dujos bei nafta yra vienintelės prekės, iš kurių šalis gali išgyventi. „Rusija nieko nepardavinėja, nes nieko negamina. Ji valgo savo gelmių turtus“, – pastebėjo Europos Parlamento narys.

Kliūtys kuriamos ir Lietuvoje

Tačiau bėdų yra ir Lietuvoje. Komisija, tirianti suskystintų dujų terminalo statybos peripetijas, įgriso ne tik terminalo statytojams, bet ir patiems valdantiesiems. O komisijos vadovas Artūras Skardžius susilaukia vis daugiau klausimų, kam jis iš tiesų tarnauja. 

„Tai matau kaip blogus veiksmus, galinčius padaryti didžiulę žalą“, – sakė V.Landsbergis, kuris mano, kad jam buvo įsakyta. Europarlamentaras mano, kad A.Skardžius yra agentas, o atsakomybę turėtų prisiimti ir Socialdemokratų partija, kuriai A.Skardžius ir priklauso. Partija, pasak pašnekovo, galėtų Seimo nariui tarti savo žodį, jei šis nesiliaus kaišioti pagalių į terminalo statybos ratus.

„Mes matysime politinę kovą per dujų terminalą. Vieni norės pagreitinto tvarkaraščio, kiti darys viską, kad būtų lėtinama ir griaunama. Taip apsišviečia, kas yra kas“, – sakė europarlamentaras.

Kol kas A.Skardžius pranešė, kad komisija darbą baigė, tačiau siūlo įgyvendinti nepriklausomą auditą tuomet, kai terminalas jau bus pastatytas.

O kol vyksta vietinių diversantų paieškos Lietuvoje, visos Europos akys sutelktos į JAV – ar ši šalis tikrai pasiūlys Europai pigesnių dujų. Mūsų šalyje neseniai viešėjęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas sakė, kad valstybės apsauga priklauso nuo to, ar yra daugiau nei vienas energijos tiekėjas. Rusai, pasak jo, naudojasi energetiniu saugumu vos ne kaip kariniu ginklu. Tačiau JAV kol kas neturi techninių galimybių eksportuoti į Europą dujas. Amerikiečiai jau įspėjo, kad derybos dėl dujų vyks komerciniu pagrindu, jų nori ne tik Europa, bet ir Azija, kuri, beje, gali pasiūlyti didesnę kainą nei europiečiai.

Ryšiai tk stiprės

Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje vadovas Tadas Vizgirda sakė, kad pačios Laisvos prekybos sutarties tarp ES ir JAV paskubinti yra neįmanoma. O nuo to priklauso ir dujų eksporto tikimybė.

 „Nors konfliktas keičia pasaulio ekonomikos paveikslą, tačiau laiko daugiau neatsiranda. Reikia daug laiko, kad sutartis būtų pasirašyta. Tas užtrunka, nes daug punktų reikia analizuoti, kad abiems pusėms būtų naudinga sutartis“, – „Europos klubui“ sakė T.Vizgirda. Jis mano, kad prekybos ir verslo ryšiai tarp ES ir JAV po Rusijos veiksmų tik sustiprės. Po to, kai Rusijos valdžia užsiminė apie galimybę nacionalizuoti Europos ir JAV turtą, jei ir toliau bus skelbiamos sankcijos, nuo to laiko, pasak T.Vizgirdos, jei kas ir planavo investuoti Rusijoje, tai dabar užšaldė savo projektus. Investicijų draudimas, dirbantiems Rusijoje, irgi gali būti nutrauktas. O tai didina riziką.