Kartu su P. McMurdie, buvusiu „BBC“ inžinieriumi, ispanų kalbos besimokanti verslo vadybos specialistė Susan Greenwood taip pat patenkinta: „Kartais jaučiuosi taip lyg gyvenčiau kitame pasaulyje, kur kuriasi nauja europinė tapatybė.“

Kalbų mokymasis gali būti ir kažko kito pradžia. Ispanijoje gyvena apie 2,4 mln. kitų ES šalių piliečių. Juos vilioja šiltas oras ir ispanų draugiškumas.

Apsigyventi ir dirbti kitoje Europoje šalyje tapo lengviau įgyvendinus ES sutartyse įtvirtintą laisvo asmenų judėjimo principą.

Persikėlę gyventi į kitą ES šalį, žmonės gali gauti sveikatos priežiūros paslaugas tokios pačiomis sąlygomis kaip kiti vietos gyventojai. Be to, išsaugomos teisės į pensiją ir įvairias socialines išmokas.

Britas Simonas Hardingas atvyko į Ispaniją 1990 metais, kuomet šalis pradėjo sparčiai modernizuotis padedant ES fondams. Šiuo metu jis dirba mokytoju netoli Malagos.

„Po filologijos studijų visada norėjau atvykti ir integruotis į Ispanijos visuomenę. Taip ir padariau“, – prisimena jis.

Ispanai taip pat naudojais ES teikiamais privalumais. Ispanijos studentai sudaro didžiausią dalį dalyvaujančiųjų „Erasmus“ mainų programoje.

„Tai neabejotinai viena nuostabiausių patirčių mano gyvenime. Puiku, kad dalyvaudama šioje programoje galiu sutikti žmonių iš visos Europos“, – įspūdžiais dalinasi žurnalistiką Madride studijuojanti prancūzė Amelia Cerdan.

Ispanija yra viena populiariausių šalių tarp „Ersamus“ studentų. Tuo tarpu ispanai daugiausia renkasi studijas Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Prancūzijoje.

2014–2020 m. „Erasmus+“ programai skirta 14,7 mlrd. eurų. Planuojama, kad šios lėšos padės daugiau nei 4 mln. žmonių studijuoti ar stažuotis užsienyje.