Iš viso 2013 metais prieglobsčio 28 Bendrijos šalyse prašė 434 160 žmonių, nurodė Europos statistikos agentūra „Eurostat“. Lyginant su 2012 metais, prašymų skaičius nuo 335 tūkstančių išaugo 30 procentų.

Europos Sąjunga atmetė 65 procentus prašymų ir suteikė pabėgėlio statusą 15 procentų prieglobsčio prašytojų. Likusiems 20 procentų buvo išduotas leidimas laikinai gyventi ES teritorijoje. Prieglobsčio negavusieji turi teisę apskųsti tokį sprendimą.

Didžiausia dalis pareiškėjų – 50 tūkstančių – buvo pabėgėliai iš Sirijos, kurie sudarė iš viso 12 procentų visų prieglobsčio prašytojų. Per trejus metus konflikto, kuris vis labiau įgauna tarpkonfesinį pobūdį, atskiriems Sirijos regionams palaikant šiitų tikėjimo alavitų atšakos prezidento Basharo al Assado režimą arba daugiausia sunitų sukilėlius, žuvo daugiau nei 140 tūkstančių žmonių.

Pabėgėliai iš Rusijos, kurių buvo 41 tūkstantis, sudaro antrą didžiausią grupę arba 10 procentų pabėgėlių. Trečioje vietoje pagal pabėgėlių skaičių yra Afganistanas (26 tūkst.), toliau eina Serbija, Pakistanas, Kosovas, Somalis, Eritrėja, Iranas, Nigerija ir Irakas.

Remiantis „Eurostat“ duomenimis, pernai buvo užregistruotas didžiausias pabėgėlių skaičius nuo 1993 metų, kai ES gavo daugiau nei 500 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį. 70 proc. visų prašymų buvo pateikta Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Britanijos ir Italijos pareigūnams.

„Eurostat“ taip pat pažymėjo, kad 2008 metais pasikeitė duomenų rinkimo metodai. Anksčiau duomenis apie pabėgėlius šalys pateikdavo savanoriškais pagrindais.