Tai lobistine teisininkų įmone save vadinanti „Alber & Geiger“, turinti biurus Berlyne ir Briuselyje, bei dalyvaujanti bylų nagrinėjime ES teismuose Liuksemburge.

Kaip praneša „Euobserver“, ši įmonė atsisakė įvardyti savo klientų pavardes.

Tačiau šios įmonės atstovų teigimu, buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus tarp šios įmonės klientų nėra.

„Alber & Geiger“ atstovai nurodė, jog šie asmenys nepriklauso Ukrainos saugumo aparatui, todėl negali būti vertinami kaip asmenys, atsakingi už snaiperių šaudymus Kijeve, kurie vyko šių metų vasario mėn., nes tuo metu šie asmenys nėjo savo tarnybinių pareigų.

Šį teisinių paslaugų įmonės atstovų pateiktą aprašymą atitinka buvęs Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas, kuris neteko savo posto iki snaiperių šaudymų.

Kiti du potencialūs šios teisininkų įmonės klientai, atitinkantys pateiktą apibūdinimą – tai V. Janukovyčiaus režimą palaikęs parlamentaras Sergejus Kliujevas, kurį su N. Azarovu sieja verslo santykiai, bei Sergejus Kurčenka – Ukrainos dujų, bankų ir žiniasklaidos baronas, kurį ES įvardija kaip V. Janukovyčiaus užnugarį.

S. Kliujevas vis dar yra Kijeve bei lankosi Ukrainos Aukščiausiosios Rados posėdžiuose. Rusijos žiniasklaidai S. Kurčenka pareiškė esantis nekaltas bei pareikalavo neteršti jo vardo.

„Alber & Geiger“ taip pat atsisakė atskleisti pinigų sumą, kurios ši įmonė paprašė už savo teikiamas paslaugas, tačiau viešųjų ryšių sferos šaltiniai Briuselyje teigia, jog šio sandorio suma tikrai nėra mažesnė nei 80 tūkst. eurų (apie 276 tūkst. litų) per mėnesį.

Šios teisininkų įmonės atstovas Andreasas Geigeris patikino, kad jo atstovaujamos įmonės klientai turėtų būti pašalinti iš ES juodojo sąrašo, remiantis 215-uoju ES Sutarties straipsniu, pagal kurį sankcijos gali būti taikomos tam, kad būtų daromas spaudimas vyriausybės atstovams dėl jų veiklos, tačiau ES juodasis sąrašas buvo sudarytas kovo 5 d., kai V. Janukovyčiaus režimas jau buvo nuverstas.

„Me ketiname pareikšti ES Tarybai, kad jie į sąrašą įtraukė ne tuos asmenis bei tam neturi teisinio pagrindo, todėl turi šių asmenų pavardes pašalinti iš sąrašo. Jei bus atsisakyta tai padaryti, mes su jais bylinėsimės“, - patikino A. Geigeris.

Taip pat jis pridūrė, jog taikydama sankcijas kaip politinę nuobaudą ar norėdama pasisavinti lėšas, ES viršytų savo kompetencijas.
Be jokios abejonės, teisininkų laukia nelengva kova.

Savo ruožtu 1998–2011 m. ES Tarybos teisinės tarnybos vadovo pareigas ėjęs Jeanas Claude’as Pirisas savo internetinėje svetainėje rašo, jog 215-asis ES sutarties straipsnis yra procedūrinis, tuo tarpu 2-ąjame ES sutarties V dalies skyriuje dėl turinio ir motyvacijos įtvirtinta galimybė ES siekti įvairių tikslų.

ES diplomatas taip pat pažymėjo, jog ES jau yra taikiusi sankcijas Egiptui ir Tunisui, apėmusias lėšų įšaldymą tam, kad po revoliucijos suformuota vyriausybė galėtų susigrąžinti lėšas.

Be teisinių argumentų, „Alber & Geiger“ taip pat naudoja ir įprastinę lobistinę taktiką.

A. Geigeris linkęs tikėti konspiracijos teorija dėl to, kad Kijeve šaudę snaiperiai buvo nusamdyti opozicijos.

Jo teigimu, ES sudarytas sąrašas paremtas Ukrainos opozicijos vadovų pateikta informacija, kuri, anot A. Geigerio, primena raganų medžioklę.

Taip pat jis pareiškė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel nori pasisavinti V. Janukovyčiaus klanui priklausančius pinigus tam, kad Vokietijos mokesčių mokėtojams tektų mažiau prisidėti prie Ukrainai skiriamo ES finansinės pagalbos paketo.

Paklausus, ar jam kelia nerimą tai, jog šie klientai gali pakenkti įmonės reputacijai, A. Geigeris atsakė, jog kol nėra įrodyta asmenų kaltė, jie laikomi nekaltais.

Su N. Azarovu, S. Kliujevu ir S. Kurčenka susisiekti nepavyko.