Europarlamentarė atkreipė dėmesį į tai, jog per pastarąjį laikotarpį, kai Krymas buvo brutaliai atkirstas nuo Ukrainos, prieš šalį, kaip suverenią valstybę ir jos interesus nesustojamai rengiamos informacinės atakos. Europarlamentarė akcentuoja, kad susirūpinimą kelia tai, jog Kryme uždrausti iki tol veikę Ukrainos visuomenės informavimo kanalai ir pakeisti prorusiškos informacijos sklaidą užtikrinančiomis transliacijomis. Taip pat išaugo grėsmės dirbantiems laisvos žiniasklaidos atstovams - jie sulaikomi, apklausiami ir persekiojami.

„Žmonės Kryme tapo smegenų plovimo įkaitais, kuriems skleidžiama informacija apie neva antirusišką, antisemitinę, nacistinę ir radikalią Ukrainą,  kurstoma neapykanta ir susipriešinimas. Krymo pusiasalyje gyvenančių žmonių prieiga prie objektyvią informaciją pateikiančių šaltinių tapo ribota. Taip pat trukdoma skleisti informaciją apie situaciją Kryme ir išoriniam pasauliui. Vietoje jos, Rusijos kontroliuojamais kanalais visame pasaulyje brukama propaganda, nukreipta prieš Ukrainą ir jos šalininkus“, - rašoma Europos Parlamento narės R.Morkūnaitės laiške ESBO atstovei.

Europarlamentarė taip pat reiškia susirūpinimą dėl spaudimo, kurį patiria Rusijoje išlikusios nepriklausomos žiniasklaidos atstovai.

„Pastarųjų savaičių smūgiai nepriklausomai žiniasklaidai Rusijoje nesiliauja: uždarinėjami interneto tinklapiai ir svetainės, atleidžiami Kremliaus linijos nesilaikantys redaktoriai ir žurnalistai. Tokios agresyvios pastangos palaužti laisvą žiniasklaidą negali likti neįvertintos. Žiniasklaidos laisvės gynėjai turi pateikti atvirą Rusijos valdžios institucijų veiksmų, kuriais žiniasklaida verčiama valstybinės propagandos įrankiu, kurstančiu neapykantą bei karą ne tik savo teritorijoje, bet ir užsienyje, vertinimą“, - teigia EP narė Radvilė Morkūnaitė.

Ji taip pat pažymi, kad neleistina praktika, kai žiniasklaida yra naudojamasi kaip karo įrankiu ir išreiškia viltį, kad tokie veiksmai, paminantys pagrindinius žiniasklaidos laisvės principus bus nedviprasmiškai pasmerkti.