- 2004 d. kovo 11 d. per Madrido traukiniuose surengtus teroristinius išpuolius žuvo 191 asmuo, 2 tūkst. buvo sužeisti. Kaip vertinate šiuo metu egzistuojantį terorizmo pavojų?

- Galiu pasakyti, kad šis pavojus labai stipriai pasikeitė ne tik nuo prieš dešimt metų įvykusių Madrido sprogdinimų, bet ir nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristinio akto. Tada mes susidūrėme su organizacija „al Qaeda“, kuri buvo gerai organizuota tarptautinė nusikalstama grupuotė, tačiau šis darinys pasikeitė. „Al Qaeda“ turi savo padalinius visame pasaulyje. Mums tenka susidurti ir su „pavieniais vilkais“ – žmonėms, kurie vykdo teroristinę veiklą savarankiškai, neturėdami jokio ryšio su „al Qaeda“. Pastaruoju metu stebimas europiečių, vykstančių į Siriją, srauto padidėjimas, šie asmenys keliauja kovoti. Ši problema tampa savotišku saugumo iššūkiu.

- Kaip ES yra susijusi su konfliktais, kurie vyksta tokiose šalyse kaip Afganistanas ar Sirija?

- Vienas iš faktorių, kuris didina pavojų – vis didėjantis silpnų arba silpstančių valstybių skaičius. Puikiai žinome, kad teroristinės grupuotės siekia pasinaudoti silpstančiomis valstybėmis tam, kad pergrupuotų, apmokytų bei sustiprintų savo pajėgas. Dėl šios priežasties, vienas iš iššūkių, su kuriuo šiuo metu susiduria Arabų pavasario valstybės, yra tas, jog nemažai šalių privalo išardyti savo saugumo tarnybas, nes šios yra tapusios represijų įrankiu. Kadangi demokratiška šių valstybių sistema dar tik kuriasi, šios šalys šiuo metu yra silpnesnės nei buvo kada anksčiau.
Būtent dėl to susiduriama su papildomu iššūkiu, nes, kaip jau minėjau, šios grupuotės yra labai mobilios. Tiek Afganistanas, tiek ir Irakas šiuo metu atsidūrę labai keblioje situacijoje. Taip pat nelengvoje situacijoje atsidūrę Egiptas ir Sirija, labai silpna šiuo metu ir Libija. Situacija šiose šalyse tampa dideliu iššūkiu ES, dėl to privalome padėti šioms šalims atkurti jų saugumo sistemas.

- Paminėjote taip vadinamuosius „vietinius teroristus“, t.y. europiečius, kurie vyksta į šias jūsų jau paminėtas nusilpusias valstybės, iš kurių grįžta suradikalėję. Ar šių žmonių keliamas pavojus yra didelis?

- Konfliktas Sirijoje atlieka labai svarbų vaidmenį – tai lyg magnetas. Daugiau nei 2 tūkst. europiečių šiuo metu yra Sirijoje, arba iš jos jau grįžo. Tai realus pavojus, nes šioje šalyje asmenys apmokomi naudotis šaunamaisiais ginklais bei susikonstruoti sprogmenis. Po tokių apmokymų šie asmenys įgyja draugų visame pasaulyje. Atlikti tyrimai rodo, kad per pastaruosius metus 60 proc. išpuolių dalyvavo asmenų, kurie buvo apmokyti užsienyje arba ten kovojo. Tai reiškia, kad privalome nepaleisti iš akių tokių iš šių valstybių sugrįžtančių asmenų.

- Ar manote, kad ES kovos su terorizmu koordinavimas pagerėjo?

- Mes stipriai pasistūmėjome į priekį. Manau, kad mums pavyko apibrėžti ES vykdomą politiką, kuri yra pakankamai subalansuota. Vykdydami šią politiką, mes ne tik mobilizuojame policijos bei kovos su kriminaliniais nusikaltimais pajėgas, bet taip pat investuojame ir į prevenciją. Daugiau dėmesio skiriama trečiosioms šalims: šiuo metu jau turime specializuotas finansavimo programas, skirtas padėti trečiosioms šalims didinti jų pajėgumus. Tačiau Lisabonos sutartyje nurodoma, kad ES valstybės narės atsakingos už nacionalinį saugumą. ES skirta padėti ES šalims narėms, kad šios taptų veiksmingesnės.

- Ar manote, kad ES reikia bendros saugumo tarnybos?

- Lisabonos sutartyje labai aiškiai nurodoma, kad nacionalinis saugumas – tai kiekvienos ES valstybės narės kompetencija. 28 ES šalys narės šiuo metu dar nėra pasiruošusios bendros ES žvalgybos tarybos suformavimui.

- Praėjus dešimčiai metų, ar galėtumėte pasakyti, kad tokie išpuoliai, kurie įvyko Madride, niekada nepasikartos?

- Ne, niekada nėra 100 proc. saugumo. Tačiau galiu pasakyti, kad tokių išpuolių tikimybė yra daug mažesnė. Turime prieigą prie didesnio duomenų kiekio, esame išmanesni, nei buvome anksčiau. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad daugiau nei 2 tūkst. europiečių šiuo metu yra Sirijoje arba neseniai grįžo iš šios šalies, sudėtinga būtų teigti, kad išpuolių daugiau nebebus. Dėl šios priežasties privalome išlikti nepaprastai budrūs ir tinkamai pasirengę.