Ar Stiltono sūris pavadintas kitu pavadinimu taps saldus? ES reikalavimas pervadinti JAV pagamintus sūrius suerzino JAV parlamentarus.

„Ar galite įsivaizduoti, kad čederio ar provolonės sūris būtų vadinamas kitokiu pavadinimu?“, - klausė senatorius respublikonas iš Pensilvanijos Patas Toomey.

Kaip praneša „Euracitv“, demokratai iš Niujorko Timothey Toomey ir Charlesas Schumeris subūrė daugiau nei pusę senato narių bei paragino JAV žemės ūkio sekretorių Tomą Vilsacką ir JAV prekybos atstovą Michaelį Fromaną kovoti su siūlymu keisti sūrių pavadinimus.

Neseniai Kanada sutiko taikyti apribojimus dėl fetos bei kitų sūrių pavadinimų, tačiau JAV senatoriai atsisako sekti Kanados pavyzdžiu.

„ES daromas spaudimas naudoti geografines nuorodas gali tapti nesąžiningu barjeru pieno produktų prekybos ir konkurencingumo ribojimui daugybei mažų ir vidutinio dydžio šeimų valdomų įmonių ir ūkių“, - teigiama šių senatorių pranešime.

JAV senatorių teigimu, šį sprendimą parėmė „Kraft Foods Group“, Denveryje įsikūrusi didžiausia pasaulio mocarelos sūrio gamintoja „Leprino Foods“ bei tokios organizacijos kaip JAV Pieno produktų gamintojų asociacija, JAV Pieno produktų eksporto taryba ir Amerikos Žemės ūkio federacija.

„Miunsterio sūris bet kuriuo atveju yra Miunsteris, nepriklausomai nuo to, kokiais gabalėliais jį supjaustysite“, - kovo 11 d. sakė C. Schumeris.

Kylantis ginčas dėl geografinių nuorodų

Ginčas dėl sūrių pavadinimų gali tapti daug didesnės kovos dėl geografinių nuorodų ant maisto produktų tęsiant derybas dėl ES ir JAV transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės pradžia.

ES vyno ir maisto produktų gamintojai remiasi saugomomis geografinėmis nuorodomis vadinant tokius produktus kaip konjakas, rokforas, šeris, parmidžanas, basmati ryžiai ar Dardžilingo arbata.

Kaip teigiama Europos Komisijos (EK) Prekybos generalinio direktorato pranešime, saugomi geografinių nuorodų pavadinimai gali padidinti vietos bendruomenių vertę, nes šių produktų gamyba giliai įleidusi šaknis į šių regionų tradicijas, kultūrą ir geografiją.

Neseniai atliktas Miunchene įsikūrusio Europos patentų biuro tyrimas parodė, kad 35 proc. darbo vietų ES susijusios su patentais, prekiniais ženklais, firminiu stiliumi, autorinėmis teisėmis bei geografinėmis nuorodomis. Tuo tarpu apie pusė visų ES pramonės šakų susijusios su intelektine nuosavybe.

ES ūkininkus vienijančios organizacijos „Copa-Cogeca“ vadovas Pekka Pesonenas įspėjo, kad ES ir JAV derybos neturėtų kenkti vartotojų pasitikėjimui maisto ir žemės ūkio produkcija.

„Žvelgiant iš JAV ir ES ūkininkų perspektyvos, egzistuoja bendras interesas nepakenkti JAV ar ES rinkai. Vartotojų pasitikėjimas privalo būti išsaugotas bet kokia kaina“, - 2013 m. gruodžio mėn. savo interviu sakė P. Pesonenas.