Šiemet yra lyginiai metai - tie metai, kada Lietuva ir taip sulauks „tradicinio“ (kas dvejus metus skelbiamos) vertinimo. Ir šį kartą Lietuvos institucijos elgiasi ramiau, jokių laiškų į Briuselį kol kas nesiunčia, o, regis, laukia kol bus paskelbtos tradiciškai kas dvejus metus ECB ir EK rengiamos visų euro neturinčių narių pasirengimo įvesti eurą ataskaitos.

2006 metais taip pat turėjo būti išleistas tradicinis vertinimas, bet keliais mėnesiais vėliau. Suskubus kreiptis keliais mėnesiais anksčiau, pavasarį, tą kartą buvo bandyta prasmukti pro langelį, kol Lietuvos infliacija dar galėjo atitikti kriterijų. Nepavyko, gegužę paskelbtas įvertinimas buvo neigiamas, o infliacija augo toliau ir kiekviename vėliau atliktame konvergencijos (suartėjimo) vertinime viršijo kriterijų. Taip pat išankstinio vertinimo kartu su Lietuva kreipusis Slovėnija eurą sėkmingai įsivedė nuo 2007 metų.

Šiemet ECB ir EK įprastines konvergencijos ataskaitas visoms šiuo metu euro neturinčioms šalims planuoja paskelbti birželį. Šį kartą turbūt pirmąjį kartą bus įvertintas ir naujosios ES narės, Kroatijos, pasirengimas įvesti eurą, kuri tuo metu Sąjungoje dar nebus išbuvusi nė metų.

Bus vertinami tokie kriterijai kaip kainų stabilumas (infliacija), valdžios sektoriaus deficitas, valdžios sektoriaus skola, ilgalaikės palūkanų normos ir kiti. Naujausiais Lietuvos banko duomenimis, Lietuva kol kas atitinka arba beveik atitinka visus kriterijus (tiesa, kol kas skelbiami tik 2012 metų valstybės skolos ir deficito duomenys).

Laikotarpio pabaiga, kada pastarosiose „tradicinėse“ ECB ir EK ataskaitose buvo vertinama mums anksčiau koją pakišusi vidutinė metinė infliacija, buvo kovo mėnuo (paskutinis bendra tvarka skelbtas kriterijus 2012 metų kovo mėnesį siekė 3,1 procento). Vadinasi, greičiausiai yra likusios viso labo likę trys savaitės, kol Lietuvos ekonomika ir infliacija vis dar gyvena vertinimo laikotarpio periodu.

Vija Pakalkaitė