Vykdant operaciją buvo suimti 110 asmenų, didžioji sulaikytųjų dalis – ispanai ir britai.

Kaip praneša BBC, policijos pajėgos buvo nusitaikiusios į tokių nusikaltėlių grupuočių vadeivas.

Jungtinėje Karalystėje (JK) oficialiais duomenimis nuo tokių grupuočių nusikalstamos veikos nukentėjo 850 asmenų, tačiau tikėtina, kad tikrasis aukų skaičius siekia ne vieną tūkstantį.

Detektyvų teigimu, dvejus metus trukusio tyrimo kodiniu pavadinimu „Rico“ tikslas – padaryti pabaigą bei likviduoti šią sukčiavimo rūšį.
Tai didžiausia kada vykdyta operacija, skirta kovai su tokio pobūdžio nusikalstama veika.

„Rico“ operacijos kulminacija tapo šią savaitę įvykdyti reidai, kuriuos įvykdė Londono policija.

„Tai rimčiausias mūsų kada vykdytas tyrimas, nutaikytas į asmenis visoje Europoje, kurie, mūsų manymu, yra organizuotų nusikaltimų tinklo, palengvinančio nusikalstamų organizacijų, užsiimančių pavojingų ar beverčių akcijų pardavimu, viršūnėje. Įtariama, kad šios organizacijos atsakingos už milijoninių investicijų sukčiavimus.“ – sakė Ekonominių nusikaltimų tyrimo koordinatorius Steve’as Headas.

Tarp tokių asmenų, dėl kurių vykdomas tyrimas – 10 nusikaltėlių, susijusių su organizuotu nusikalstamumu bei narkotikų pardavimu. Devyni iš jų – britai, vienas – iš Pietų Afrikos.

Operacijoje, kurią parėmė Ispanijos policija, dalyvavo JK Nacionalinė nusikaltimų tyrimo agentūra ir JAV Slaptoji tarnyba.

Ispanijoje, kur, kaip manoma, šia nusikalstama veika užsiimančių organizacijų yra daugiausiai, suimti 84 asmenys. Reiduose dalyvavo 300 policijos pareigūnų, 40 iš jų – britai.

20 asmenų buvo sulaikyti JK, du asmenys – JAV, o keturi – Serbijoje.
Kriminalinės policijos inspektorius Jamesas Clancey iš Londono policijos, kuris vyko į Ispaniją vykdyti operacijos, pareiškė, jog siekiama padaryti galą šio tipo nusikaltimams.

Policijos pateikiamais paskaičiavimais, šių nusikalstamų grupuočių aukos neteko sumų, svyruojančių nuo 2 tūkst. iki 500 tūkst. svarų (apie 8,5 tūkst. - 2 mln. litų).

Didžioji dalis šios nusikalstamos veikos aukų lengvai paveikiami arba turi investavimo į akcijas patirtį, ypač XX a. devintojo ir dešimtojo dešimtmečio privatizacijose.

Didžioji nukentėjusiųjų dalis – 40-mečiai arba šiek tiek vyresni asmenys, nemažai aštuntą ar devintą dešimtį metų skaičiuojančių pagyvenusių asmenų. Policijos teigimu, buvo įvykdyta keletas savižudybių dėl finansinių problemų, su kuriomis susidūrė šie asmenys.

Sukčiai skambindavo potencialioms aukoms, panaudodami įtampą keliančias pardavimų technikas bei pasitikėjimo triukus tam, kad įtikintų žmones išsižadėti savo pinigų.

Įtariama, kad kiekviena tokia nusikalstama organizacija turi savo apskaitininką, už pinigų plovimą atsakingą asmenį, tesininką bei žmones, kurie tiesiogiai užsiima pardavimais.

Tarp šių pardavėjų – angliškai kalbantys universitetų studentai ir keliautojai, atsiliepę į skelbimus, kuriuose teigiama, jog ieškomi pardavėjai.

„Tai jauni žmonės, norintys gauti gerus komisinius bei prisigerti iki žemės graibymo“, - pasakojo Londono policijos inspektorius Jamesas Clancey.

Nepaisant pasiektų rezultatų, tenka pripažinti, jog nusikaltėliams pavyksta išvengti sulaikymo, dažnai keičiant buvimo vietą ir kompiuterius, kuriuos jie naudoja.

Operacijos vykdyme dalyvavę detektyvai pripažįsta, jog nevertėtų tikėtis, kad šio pobūdžio nusikalstama veika visiškai išnyks, tačiau toliau tikimasi vykdyti panašaus pobūdžio operacijas priešiškesnėse Tailando, Indonezijos ir Jungtinių Arabų Emyratų šalyse.