Diena anksčiau, trečiadienį, diskutuodami dėl Ukrainos rezoliucijos, EP nariai ragino Maskvą negrasinti Kijevui, o galimą intervenciją vertino kaip būsimą klaidą bei katastrofą. „Jei Putinas sukels pavojų teritoriniam Ukrainos vientisumui, galiausiai jis ne tik praras draugus oligarchus, bet ir Ukrainos piliečius. Parlamentas turėtų pasakyti labai aiškiai – palaikome teritorinį šalies vientisumą su Krymu. Prašome Rusijos ir Putino – patraukite kariuomenę nuo sienos. Ar jūs tikrai grasinate? Ar norite įžengti? Tai būtų katastrofa“, – EP kalbėjo Socialistų ir demokratų frakcijos lyderis Hannesas Swoboda.

Karščiausių diskusijų susilaukė EP nario iš Lenkijos Jacek Saryuszo-Wolskio siūlymas pažadėti Ukrainai narystę Europos Sąjungoje (ES), jei šalis įgyvendins kriterijus. Pasak parlamentaro, reikia remtis ES sutarties 49 straipsniu ir aiškiai įvardinti, kad Ukraina turi europinę perspektyvą.

„Nepasakydami apie perspektyvą dabar, kai yra demokratinė valdžia, nusiųsime labai blogą signalą į Ukrainą, nors lapkritį buvome pasiruošę perspektyvą pažadėti Janukovyčiaus režimui. Būtų labai gaila ir apmaudu, jei tai įvyktų, – parodytume ukrainiečiams, kad siūlome mažiau už didesnes jų pastangas“, – kalbėjo J. Saryuszas-Wolskis.

Tačiau užkulisiuose dalis frakcijų kolegų prašė lenko atsiimti pataisą, nes manyta, kad EP tikrai jai nepritars. Mat žinodami neigiamą Vakarų Europos gyventojų nusiteikimą dėl ES plėtros, prieš artėjančius rinkimus politikai apskritai vengia apie tai kalbėti. Nenorėjęs būti pristatytas šaltinis Parlamente teigė, kad „patys sau būtume šovę į koją“.

Įtikinėjimai atsiimti pataisą vyko iki trečiadienio vėlumos, Europos Liaudies frakcijos posėdyje parlamentarai ginčijosi ir vos valdė aistras. „Neturime siūlyti dalykų, kurių patys dar nesame pasiruošę duoti. Pritariu visoms sutartims ir 49 straipsniui. Tačiau sakau, kad nenoriu labiau jo detalizuoti, nes tai sukurs iliuzijas, kad narystės ES galima tikėtis labai greitai“, – diskusijoje kalbėjo EP narys iš Nyderlandų Johannesas Cornelis van Baalenas.

Europarlamentaras iš Lenkijos galiausiai buvo įtikintas atsiimti savo pataisą, tačiau su kitais EP nariais pateikė naują siūlymą įtraukti į rezoliuciją švelniau skambančią frazę, kad „Ukraina gali kreiptis į ES dėl tapimo nare“. EP balsuodamas tokiai nuostatai pritarė.

EP taip pat paragino Europos Komisiją ir Bendrijos šalis surengti donorų konferenciją ir skirti Ukrainai gyvybiškai svarbią finansinė pagalbą. Skelbiama, kad šaliai reikia 36 mlrd. JAV dolerių, 4 mlrd. – per artimiausią savaitę.

EP taip pat pabrėžė, kad ES neturi atsisakyti planų taikyti sankcijas Ukrainos pareigūnams, atsakingiems už protestuotojų žudymą – mat prieš savaitę nusprendus įvesti sankcijas, šiandien jos dar neveikia. Manoma, kad procesą vilkina Vokietija bei Prancūzija. ES ministrai susitarė prie žudymų Maidane prisidėjusiems Ukrainos pareigūnams neleisti įvažiuoti į ES teritoriją bei užšaldyti ES bankuose esančias jų sąskaitas.