Opozicinės Ukrainos partijos „Tėvynė“ pirmininko pavaduotojas Grigorijus Nemiria vasario 26 d. pareiškė, kad V. Janukovyčius ir jo aplinkoje esantys asmenys per pastaruosius ketverius metus iš Ukrainos iždo pasisavino 9 mlrd. eurų (apie 31mlrd. Litų).

Kaip praneša „Euobserver“, G. Nemirijos teigimu, remiantis naujausiais duomenimis, Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose aukų skaičius siekia 150 asmenų, tačiau šis skaičius nėra galutinis, nes informacija nuolat atnaujinama.

Jis pridūrė, kad būtina kuo skubiau įvesti ES vizų draudimus bei įšaldyti lėšas tam, kad būtų grąžintos pasisavintos valstybinės lėšos bei sumažinta įtampa šalyje.

Savo ruožtu, ES atstovai jau yra paruošę teisinį dokumentą, remiantis kuriuo turėtų būti įgyvendintas sprendimas, kurį praėjusią savaitę priėmė ES šalių narių užsienio reikalų ministrai.

Anot ES šalių narių užsienio reikalų ministrų, ES sankcijos turėtų būti taikomos prieš asmenis, atsakingus už žmogaus teisių pažeidimus, smurtą bei nepamatuotą jėgos panaudojimą prieš demonstrantus.

Taip pat šiame paruoštame dokumente pateikiamas asmenų, prieš kuriuos turėtų būti taikomos sankcijos, sąrašas.

Kol kas ši informacija yra konfidenciali, nes ji dar nėra paskelbta oficialiai.

Tačiau asmenų, kurie galėtų atsidurti šiame sąraše, pavardės puikiai žinomos. Kartu su ES diplomatais, Ukrainos opozicijos lyderiai sudarė sąrašą, į kurį įtraukė asmenų, prieš kuriuos galimai bus taikomos sankcijos, pavardžių sąrašą.

Šiuo metu sąrašą sudaro aštuonios pavardės, tačiau svarstoma galimybė įtraukti į šį sąrašą ir daugiau asmenų.

Šiuo metu yra laukiama ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton nuomonės šiuo klausimu.

Tuo tarpu C. Ashton atstovė teigia, jog šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas ilgalaikio politinio sprendimo radimui bei ekonomikos stabilizavimui.

„Mes taikome sankcijas prevenciniais tikslais, tam kad būtų užkirstas kelias netinkamam šių asmenų elgesiui, tai nėra bausmė. Galima būtų teigti, kad galimas sankcijų taikymo faktas jau daro teigiamą poveikį kraujo praliejimo sustabdymui“, - patikino vieną didžiųjų ES valstybių narių atstovaujantis diplomatas.

Kitą ES šalį narę atstovaujančio diplomato teigimu, šio sprendimo nepavyks priimti labai greitai.

„Situacija Ukrainoje pasikeitė, ji nebėra nekontroliuojama, kokia buvo dar visai neseniai. Pirminė idėja buvo imtis sankcijų taikymo tam, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas, tačiau šie įvykiai jau liko praeityje“, - teigė jis.

Jis pridūrė, kad, nepriklausomai nuo to, koks sprendimas bus priimtas ES lygmeniu, atskiros ES šalys narės greičiausiai imsis priemonių, kad tokie žmonės kaip vyriausias V. Janukovyčiaus sūnus Aleksandras Janukovyčius negalėtų atvykti į Londoną, Paryžių ar Vieną tam, kad pasiimtų sukauptus turtus.

„Egzistuoja kitos institucijos bei veiksmai, kurių galima imtis tam, kad būtų užkirstas kelias tokiems šių asmenų veiksmams“, - pažymėjo diplomas, kalbėdamas apie ES šalių narių institucijas, kovojančias su pinigų plovimu, bei žvalgybos tarnybas.

Asmenų, prieš kuriuos galimai bus taikomos sankcijos, sąrašas:

1. Buvęs Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas Sergejus Arbuzovas
2. Buvęs Ukrainos kariuomenės vadas Jurijus Iljinas
3. Buvęs V. Janukovyčiaus administracijos vadovas Andejus Kliujevas
4. Buvęs Ukrainos gynybos ministras Pavlas Lebedevas
5. Buvusi Ukrainos teisingumo ministrė Jelena Lukaš
6. Buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Pšonka
7. Buvęs Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Jakimenka
8. Buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka