Klausimai, kurie iš ES pareikalaus politinės valios ir susitelkimo yra šie: pirma, ar ES pasirengusi pasirašyti Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimus su Ukraina, padaryti tai, kas nebuvo padaryta praėjusį lapkritį Vilniuje; antra, ar Ukrainai atveriama narystės ES perspektyva, ar ne; trečia, kokios apimties finansinę paramą ES suteiks Ukrainai šiais ir artimiausiais metais. Į šiuos klausimus Europos Sąjunga turės atsakyti neatidėliodama ir nevėluodama, kaip dažnai nutikdavo praeityje“.

Europos Parlamento delegacija, kuri Kijeve dirbs iki pirmadienio pietų, pirmosios dienos susitikimuose su Ukrainos parlamentarais, populiariais opozicijos, dabar perimančios valdžią Ukrainoje, politikais Vitalijumi Klyčko ir Petro Porošenko, taip pat su Maidano komendantu, parlamentaru Andrijumi Parubij, ES ambasadoriumi Ukrainoje Jan'u Tombinski turėjo progos aptarti ne tik dabartinę padėti, bet ir artimiausius tikslus bei uždavinius, kuriuos sau kelia buvusi opozicija, vadovaujama V. Klyčko, O. Tiahnyboko, A. Jaceniuko ir P. Porošenkos, prie kurių šeštadienį prisijungė ir laisvę atgavusi buvusi premjerė J. Tymošenko.

„Kova nebaigta, ukrainiečiai pergalės nešvenčia. Nors J. Tymošenko – jau laisvėje, sugrąžinta „senoji“ 2004 m. Konstitucija, gerokai apribojanti prezidento ir išplečianti Parlamento ir Vyriausybes galias, O. Turčynovas išrinktas ne tik Aukščiausiosios Rados pirmininku (vietoje atsistatydinusio V. Rybako), bet ir paskirtas l.e.p. Ukrainos Prezidentu, pakeistas generalinis prokuroras, prieš akis – daugybė darbų, kuriuos teks įveikti artimiausiu metu. Tai – naujos vyriausybės sudarymas iki kovo 3 d., prezidento rinkimai gegužės 25 d., rugsėjo mėnesį planuojamas naujos Konstitucijos priėmimas, valstybės teritorinio integralumo išsaugojimas, Asociacijos sutarties pasirašymas su ES.

Tikriausiai dar šiais metais – ir nauji parlamento rinkimai. Nepamirškime, kad tai reikia daryti sąlygomis, kai tauta apverkia 88 žuvusiuosius (oficialiais Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis), o ligoninėse gydoma apie pusė tūkstančio sužeistųjų. Visos netektys dar labai gyvos ir jautrios, žmonių pasipiktinimas buvusiais valdančiaisiais milžiniškas, o valstybės rezerve – vos keliolika milijardų dolerių, Ukraina – ant finansinio bankroto ribos, – sakė L. Andrikienė. – Jei tai matydami vėl tik žadėsime, raginsime atlikti naujus „namu darbus“, įvykdyti naujas sąlygas, prarasime ne tik „veidą“, bet ir pagal savo galimybes neprisidėsime prie to, kad po keleto mėnesių ukrainiečiai gyventų jau kokybiškai kitoje šalyje.“

Pasak L. Andrikienės, V. Janukovyčiaus sugrįžimas į Ukrainos politiką neįmanomas jokiomis aplinkybėmis. Regionų partija rodo pastangas persiorganizuoti, gavę pasiūlymą partijos lyderiai svarstytų galimybę dirbti valdančiojoje koalicijoje ir nacionalinio susitaikymo Vyriausybėje, tačiau V. Janukovyčius politinės ateities Ukrainoje jau neturi. Ukrainiečiai sako, kad jie už savo valstybės ateitį ne tik Europoje, bet ir Europos Sąjungoje sumokėjo pačią aukščiausią kainą – krauju, savo vaikų ir vyrų gyvybėmis. Ir Europa turinti tai įvertinti.

Pirmadienį EP delegacija tęs susitikimus Kijeve. L. Andrikiene į Vilnių sugrįš pirmadienio vakarą.