Iš Lenkijos, Bulgarijos, Kipro ir Rumunijos pasų turėtojų vis dar reikalaujama vizų, kad įžengtų į Jungtines Amerikos Valstijas. Pagal esamą tvarką, JAV priima sprendimą panaikinti vizų reikalavimą tose šalyse, kur atmetama mažiau nei 3% prašymų. Vašingtonas ne kartą siūlė šioms keturioms valstybėms pasirašyti dvišales sutartis su JAV. Sutartys yra susijusios su privačiais piliečių duomenimis.

Vašingtonas nori turėti prie jų prieigą persekiojant nusikaltėlius, teroristus ir jų rėmėjus. Tačiau šios sutartys nepatinka Europos Komisijai, kuri vis dar pasigenda bendros piliečių duomenų apsaugos sutarties tarp ES ir JAV.

Europos Komisija turi šešis mėnesius priimti sprendimą dėl susiklosčiusios padėties. Pasak naujo įstatymo, Briuselis gali riboti vizų išdavimą pusei metų valstybės, nesilaikančios pariteto principo, piliečiams. Kitaip tariant, JAV diplomatams gali tekti pastovėti eilėse dėl vizų* prieš vykstant į Europą. Taip pat kalbama, jog Briuselis galimai stabdys prekybos sutarčių tarp ES ir JAV pasirašymą, jei padėtis nepasikeis. Nesulaukus reakcijos 24 mėnesių bėgyje, sankcijos tampa dar griežtesnės – ES privalės sugrąžinti vizas visiems JAV piliečiams bent vieneriems metams. T.y. privalės, jei tokiam sprendimui nepasipriešins Europos Taryba arba Europos Parlamentas. O tokia išdava kol kas mažai tikėtina.

Didžiosios Europos Sąjungos valstybės, tokios kaip Vokietija, Prancūzija ar Ispanija pareiškė, jog nesiims veiksmų Vašingtono atžvilgiu, jei šie veiksmai turės „neigiamas politines pasekmes strateginiams santykiams“ su JAV. Kitaip tariant, kai kurioms ES šalims visiškai netrukdo faktas, kad yra lygūs ir lygesni ES piliečiai. Netrukdo, kol patys yra tarp lygesniųjų.

Nauja tvarka įsigaliojo visų pirma Čekijos iniciatyva. Čekija pasipiktino Kanados sprendimu sugrąžinti Čekijai vizų reikalavimą. Taip atsitiko dėl į Kanadą emigruojančių romų. Prahos siūlymas susilaukė paramos Europos parlamente. Nors galutinai Čekija laimėjo ir jos piliečiams vizos nebereikalingos vykstant į Kanadą, taip atsitiko veikiausiai dėl grėsmės vetuoti pastarosios sutartis su ES dėl laisvos prekybos.

Naujai įsigaliojusi teisinė tvarka sprendžia problemą, apie kurią jau kažkada rašiau (pasiskaityti galite štai čia). Panašu, kad su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis derybos truks ilgiausiai ir gali būti pačios sunkiausios. Tačiau susidorojus su šiuo klausimu, vėliau bus tik lengviau. Na o Bulgarijos, Kipro, Lenkijos ir Rumunijos piliečiams siūlau dar palaukti su kelionėmis už Atlanto. Galbūt padėtis netrukus bus išspręsta.

Tomas Marcinkevičius