Kaip rašo „Euobserver“, vasario 20 d. EP Ekonomikos ir socialinių reikalų komitete įvykusio balsavimo metu europarlamentarai išreiškė paramą bankinių mokesčių už atsiskaitymą kreditinėmis kortelėmis apribojimą iki 0,3 proc. nuo pervedimo sumos.

Taip pat EP pritarė sprendimui apriboti mokesčius už pinigų pervedimus iš debetinių banko kortelių iki 0,07 euro (0,24 lito) arba 0,2 proc. nuo pervedamos sumos. Apribojimai bus pradėti taikyti po metų bei bus taikomi tiek atliekamiems šalies viduje, tiek ir tarptautiniams pinigų pervedimams.

Iš mažmenininkų bus reikalaujama mokėti mokesčius už kiekvieną debetine ar kreditine kortele atliekamą apmokėjimą. Teigiama, kad „Mastercard“ ir „Visa“ apmokėjimo kortelių milžinės ne vienerius metus naudojasi savo dominuojančia padėtimi rinkoje bei taiko pernelyg didelius mokesčius, kurie galiausiai yra užkraunami ant vartotojų pečių.

Šiuo metu tokių mokesčių vidurkis svyruoja nuo 0,2 proc. Danijoje ir Nyderlanduose iki 1 proc. Vokietijoje, Vengrijoje ir Lenkijoje.
Europos Komisijos (EK) teigimu, naujoji tvarka padės mažmenininkams sutaupyti iki 6 mlrd. eurų (beveik 21 mlrd. litų) per metus bei užtikrins mažesnes prekių kainas vartotojams.

„Šie nepamatuotai dideli atsiskaitymui kortelėmis taikomi mokesčiai neša pelną bankams ir atsiskaitymo kortelių įmonėms“, - po parlamentinio balsavimo sakė Briuselyje įsikūrusios Europos vartotojų organizacijos BEUC generalinė direktorė Monique Goyens.

„Kadangi bankai rūpinasi savo pajamomis, jie nėra suinteresuoti mažesniais kortelių aptarnavimo mokesčiais ar naujų žaidėjų atsiradimu atsiskaitymo kortelių rinkoje. Apribojus šiuos mokesčius iki 0,3 proc. ir 0,2 proc. nuo pervedamos sumos atsiskaitant kreditinėmis ir debetinėmis kortelėmis, atsiskaitymų įkainiai ženkliai sumažės“, - pridūrė ji.

Jungtinėje Karalystėje (JK) įsikūrusios statybinių prekių pardavimu užsiimančios įmonės „Kingfisher“ vadovas Ianas Cheshire’as taip pat palaiko šio balsavimo rezultatus bei teigia, jog tarpbankinių mokesčių reforma galiausiai pajudėjo teisinga linkme, o mažmenininkams, spaudimą patiriantiems vartotojams bei smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms tai išeis į naudą.

Savo ruožtu, „Mastercard“ atstovai teigia, jog visoms pinigų pervedimo operacijoms nustatyti vienodi apribojimai bus palankūs prekybininkams, tačiau tikrai ne vartotojams.

„Griežtų tarpbankinių mokesčių apribojimų nustatymas nėra paremtas jokiais aiškiais duomenimis ar metodologija“, - teigiama šios įmonės išplatintame pranešime.

„Ignoruojami atskirų valstybių rinkų skirtumai, be to, dėl šių priežasčių kils atsiskaitymo kortelių kaina vartotojams ir smulkiesiems prekeiviams.“

EP nariai taip pat nusprendė atsisakyti tvarkos, pagal kurią mažmenininkai dažnai įpareigojami priimti atsiskaitymus visų tipų kortelėmis.

Tačiau likus vos dviem mėnesiams iki to laiko, kai ES institucijos ims ruoštis gegužės mėn. pabaigoje įvyksiantiems ES rinkimams, iš EP narių ir ES šalių narių ministrų nesitikima naujų derybų pradėjimo dėl galutinio teisės akto projekto patvirtinimo, kol nebus sušauktas naujasis EP.

EP šaltinių teigimu, europarlamentarų balsavimas dėl šių derybų užbaigimo įvyks balandžio mėn., tačiau nesitikima, kad iki EP rinkimų bus imtasi tolimesnių veiksmų.