Kaip praneša „Euractiv“, nors šiuo metu H. Thorning-Schmidt neturi planų rengti referendumo dėl Danijos prisijungimo prie euro zonos, jos asmenine nuomone, Danijai pagaliau atėjo laikas žengti šį žingsnį.

2000 m. Danijoje jau buvo surengtas referendumas dėl prisijungimo prie euro zonos, tačiau 53,2 proc. šios šalies gyventojų pasisakė prieš euro įvedimą. Nėra jokių ženklų, rodančių, kad nuo tada viešoji nuomonė pasikeitė. H. Thorning-Schmidt pareiškė atsargiai žvelgianti į galimybę rengti referendumą, nors pati yra įsitikinusi, kad prisijungimas prie euro zonos Danijai būtų palankiausias žingsnis.

Tačiau H. Thorning-Schmidt pasakė netikinti, kad Danijai pavyktų atsikratyti kelių išlygų dėl teisės nebalsuoti keturiose Europos Sąjungos (ES) politikos srityse – tai saugumas ir gynyba, pilietybė, laisvė, saugumas ir teisingumas bei ekonominė ir pinigų sąjunga.

„Noriu pasakyti, kad galėtume turėti daugiau įtakos tose srityse, kurios mums reikšmingos, tačiau būdami maža valstybe mes tos įtakos neturime. Iš esmės būtent tam ir yra sukurta ES.“ – sakė ji.

„Būtent dėl to, manau, teisės nebalsuoti atsikratymas reikštų galimybę turėti daugiau įtakos tose srityse, kurios daro poveikį ekonomikai, darbo rinkai bei kitoms sritims, kurios yra iš tiesų labai svarbios“, - tęsė ji.

H. Thorning-Schmidt retai aptaria su ES susijusius klausimus viešai Danijos žiniasklaidoje, nors ji vadinama aršia ES rėmėja. Prieš tapdama Danijos ministre pirmininke, 1999–2004 m. H. Thorning-Schmidt dirbo Briuselyje, buvo Europos Parlamento (EP) narė. Socialdemokratų partijos vadovė H. Thorning-Schmidt net nepaminėjo ES Naujųjų Metų kalboje, nors šių metų gegužės mėn. Danijoje įvyks referendumas dėl Bendro patentų teismo. Šis referendumas bus surengtas kartu su rinkimais į EP.

Paradui vadovauja Vokietija

Jei H. Thorning-Schmidt vis dėlto nuspręstų surengti referendumą dėl prisijungimo prie euro zonos, ji galėtų tikėtis Liberalų partijos palaikymo, kuri šiuo metu yra didžiausia Danijos parlamento opozicinė partija. Tačiau liberalai būtų linkę palaukti, kol baigsis euro zonos krizė.

„Kai bus patvirtintas ir pradėtas įgyvendinti Bankų sąjungos projektas bei bus priimtos griežtesnės ekonomikos taisyklės, mus pritarsime Danijos prisijungimui prie euro zonos“, - patikino Liberalų partijos atstovas Jakobas Ellemannas-Jensenas.

Didžiausios euroskeptiškų politinių pažiūrų Danijos Liaudies partijos lyderis Kristianas Thulesenas Dahlas mano, kad šalies vyriausybė turi du kelius: ji gali pripažinti, kad gyventojai nenori euro įvedimo, arba gali dabar pat surengti referendumą.

K. Thulesenas Dahlas pridūrė, kad nėra linkęs manyti, jog prisijungusi prie euro zonos, kurioje esminius sprendimus ir toliau darytų Vokietija, Danija turėtų daugiau įtakos.

„Žvelgiant iš šalies, galbūt ir atrodys, kad turime daugiau įtakos, tačiau man kyla abejonių, ar taip bus iš tikrųjų“, - skeptiškumo neslėpė K. Thulesenas Dahlas.