„ES nusprendė skubos tvarka įvesti tikslines sankcijas, tarp kurių lėšų įšaldymas bei vizų išdavimo asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus, smurtą ir besaikį jėgos panaudojimą, draudimą“, - taip buvo kalbama vasario 20 d. ES užsienio reikalų ministrų susitikimo metu.

Kaip praneša „Euobserver“, ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton kalbėjo žiniasklaidai, kad ES Tarybos nariai buvo iš tikrųjų sunerimę bei šokiruoti smurto proveržio Ukrainoje mastu, todėl, anot C. Ashton, jie palaikys sankcijų taikymą.

ES diplomatinio šaltinio teigimu, „juodasis sąrašas“ nebus ilgas, iš esmės jame atsidurs represinių struktūrų, tokių kaip Ukrainos Vidaus reikalų ministerija bei Saugumo tarnyba (SBU) vadovų pavardės.
Diplomato teigimu, šiuo metu aršiai diskutuojama dėl to, kada šis sąrašas turėtų būti oficialiai išplatintas tam, kad sankcijos pradėtų galioti.

Taip pat diplomatas pastebėjo, jog kai kurios ES šalys narės pageidauja į šį sąrašą įtraukti radikaliųjų opozicijos grupuočių lyderius, tačiau šios idėjos nepalaiko kitos ES šalys narės, nes tai galėtų tapti neteisingu signalu, reiškiančiu, kad dėl konflikto kaltos abi pusės.

Labai tikėtina, kad ES planai gali nuvilti Ukrainos opozicijos lyderius, kurie mano, jog ES turėtų taikyti sankcijas ir prieš vyriausybę remiančius oligarchus.

Vieno iš Ukrainos opozicijos lyderių Arsenijaus Jaceniuko patarėjas Ostapas Semerakas pareiškė, kad ES turėtų taikyti sankcijas prieš Ukrainos verslininkus Rinatą Achmetovą, Dmitrijų Firtašą ir Viktorą Pinčuką.

„Jie bijo sankcijų ir kontroliuoja mažiausiai 70 valdančiosios Regionų partijos narių Ukrainos parlamente. Kartu su opozicijai priklausančiais Ukrainos parlamento nariais tai sudaro daugiau nei pusę visų parlamento narių, o tai reiškia daugumą, kurios pakanka priimti sprendimus“, - patikino O. Semerakas kalbėdamas apie galimybę balsuoti Aukščiausioje Radoje dėl nepasitikėjimo pareiškimo Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui bei išankstinių rinkimų.

Centro dešiniųjų EP narys iš Prancūzijos EP Užsienio reikalų komiteto saugumo ir gynybos pakomitečio pirmininkas Arnaudas Danjeanas pareiškė, kad Ukrainos situacijos sureguliavime turėtų dalyvauti didžiosios ES valstybės. Anot A. Danjeano, ši užduotis neturėtų būti atiduodama į technokratų – Europos Komisijos (EK) ir ES Užsienio politikos tarnybos - rankas.

Už ES biudžetą atsakingas eurokomisaras iš Lenkijos Januszas Lewandowskis pažymėjo, kad ES šalys narės neskyrė pakankamai pinigų Ukrainai tam, kad ES institucijoms tektų reikšmingas vaidmuo.

Savo ruožtu, Danijos užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas pareiškė, kad, nepriklausomai nuo to, ką darys ES, ukrainiečiai vis tiek patrauks V. Janukovyčių atsakomybėn, nes nebenori, kad Ukraina judėtų jo nustatyta kryptimi.