Visą savo gyvenimą žavėjausi Vakarų civilizacija, kurią vertinau kaip tikrųjų vertybių karalystę. Esu linkęs perfrazuoti Viljamo Šekspyro žodžius savo jausmams apibūdinti: „Silpnybe, tavo vardas Europa!“. Pykčio stiprumas šiuo atveju atitinka mūsų meilės Europai galingumą.

Jei kam nors iš sprendimų priėmėjų vis dar tai rūpi, aš atsakysiu į pavadinime iškeltą klausimą.

Visų pirma nustokite „stipriai nerimauti“. Visiems Maidano protestuotojams kyla alerginė reakcija šiuo metu susiklosčiusiomis aplinkybėmis į šią bejausmę frazę, tuo tarpu Ukrainos vyriausybinės gaujos banditai šaiposi iš Europos Sąjungos (ES) bejėgiškumo.

Imkitės sankcijų taikymo. Nešvaistykite laiko ieškodami jų Achilo kulno – jis jau aptiktas. Tai pinigai, kurie yra laikomi jūsų bankuose. Pasinaudokite savo pačių įstatymais ir sustabdykite pinigų plovimą. Europa, kurios dalimi norime tapti, negali sumenkinti absoliučios žmonių gyvybės vertės dėl absoliučios pinigų svarbos.

Sustabdykite vizų į Vakarus išdavimą visiems vyriausybėje esantiems banditams bei jų šeimų nariams. Nėra normalu, kad eiliniai ukrainiečiai, gyvenantys savo paprastus gyvenimus, turi pristatyti giminės medį tam, kad gautų vizą, tuo tarpu už žmonių gyvybių atėmimą, dingusius be žinios ir sukčiavimą atsakingi nusikaltėliai viso pasaulio akivaizdoje gali netrukdomai vykti į ES.

Neklausykite Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus ar Rusijos prezidento Vladimiro Putino propagandinių sirenų – tiesiog įsidėkite ausų kištukus. Sugebėkite iššifruoti jų melagystes, kitokiu atveju jie iššifruos Jūsų nesugebėjimą apsiginti.

Vietoje to klausykitės Ukrainos žiniasklaidos, kuri aukoja žurnalistų gyvybes tam, kad pateiktų teisybę atspindinčią informaciją. Nepasitikėkite informacija, kurią Jums pateikia Jūsų specialieji korespondentai, atvykstantys iš kitų valstybių į Ukrainą vienai ar porai dienų. Samdykite ukrainiečius, kad šie išverstų Jums ukrainiečių skausmo kupinus šauksmus. Skirkite pinigų tam dabar, nelaukdami finansavimo iš ateinančių metų biudžeto.

Atvykite į Ukrainos ligonines ir pasikalbėkite su taip vadinamais ekstremistais, kurie, anot valdžios atstovų, siekia nuversti teisėtai išrinktą vyriausybę. Pasikalbėkite su tais, kurie, anot valdžios skleidžiamos dezinformacijos, žiauriai mušė milicininkus ir tyčia mėtė sprogmenis į save tam, kad susižeistų. Taip, karo veidas baisus, tačiau atvykdami į Maidaną šie žmonės beveik tiksliai atkartojo tai, ką karalius Georgas VI sakė savo žmonėms 1939 m. rugsėjo 3-ąją. „Esame įtraukti į konfliktą, nes mums [...] tenka susidurti su principiniu iššūkiu, kuris, jei nebus įveiktas, taps mirtinu bet kokiai civilizuotai pasaulio santvarkai.“

Išeikite iš savo komforto zonos. Siūlau prisiminti išlepusius senovės romėnus, kurie atsisakė tai padaryti. Meilikaujantis V. Putinas nesuteiks Jums saugumo. Jei jam bus leista perimti Ukrainos kontroliavimą į savo rankas, taika pasaulyje taps dar trapesnė. Jėga padalinta Ukraina neatneš pasauliui taikos lygiai taip pat, kaip taikos neatnešė jėga padalintos Lenkija ir Vokietija.

Savo kreipimąsi norėčiau užbaigti solidarizuodamasis su Didžiosios Britanijos karaliumi Georgu VI ir ukrainiečiais. „Tai sudėtinga užduotis. Mūsų laukia sunkios dienos, karas gali neapsiriboti vien tik mūšio lauku, tačiau pasielgti teisingai galime tik tada, jei žinome, kas yra teisinga, ir galime būti sąžiningi prieš Dievą. Jei mes visi busime ištikimi prieš Dievą bei pasiruošę bet kam, nepriklausomai nuo to, kokių aukų tai iš mūsų pareikalautų, su Dievo pagalba tai įveiksime.“

Myroslavas Marynovyčius – Ukrainos PEN klubo pirmininkas ir Lvove mieste įsikūrusio Ukrainos katalikiškojo universiteto rektorius.