Jos teigimu, kaip rašo „Euractiv“, geriausia pačiai Europos Sąjungai (ES) būtų palaukti kol paaiškės, kaip šveicarai ketina įgyvendinti per referendumą priimtus sprendimus.

„Visų pirma reikia palaukti, kol pamatysime, kaip šveicarai ketina įgyvendinti šio referendumo rezultatus per artėjančius trejus metus.

Patarčiau nespręsti dėl padarinių pačioje pradžioje bei palaukti referendumo rezultatų įgyvendinimo Šveicarijoje“, - pareiškė A. Merkel.

Šveicarai nedidele balsų persvara parėmė imigrantų iš ES šalių narių srauto apribojimą.

2002 m. Šveicarija pasirašė sutartį su ES, suteikiančią teisę į laisvą darbuotojų iš kitų ES šalių narių judėjimą. Neseniai Šveicarijoje įvykęs referendumas kelia pavojų šiai sutarčiai bei kitoms sutartims dėl ekonominio ir technologinio bendradarbiavimo, viešųjų pirkimų bei daugybės kitų sričių.

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso pareiškė, kad vasario 9 d. Šveicarijoje įvykęs referendumas turės rimtų pasekmių šios šalies santykiams su ES. Jau dabar atidėtos derybos dėl Šveicarijos dalyvavimo milijardinėse mokslinių tyrimų ir švietimo programose.

Savo ruožtu. Šveicarija pareiškė negalinti pasirašyti darbo rinkos sutarties su naująja ES nare Kroatija.