„Mes kalbėsimės su Prancūzija dėl visų šių dalykų, susijusių su ES paslaugų tiekėjais, kurie gali pasiūlyti saugumo užtikrinimą mūsų gyventojams. Mes neprivalome naudotis elektroniniu paštu ir kitomis paslaugomis, kurias teikia JAV įmonės, nes galime naudotis ES esančiais saugiais tinklais“, - sakė A. Merkel.

Kaip praneša „Euobserver“, A. Merkel pridūrė, jog šiuo metu ES svarsto naują duomenų apsaugos teisės aktą, dėl kurio turi būti susitarta iki šių metų pabaigos.

„Tai nėra lengvos derybos, nes kai kuriose valstybėse duomenų apsaugos užtikrinimo lygis yra žemesnis nei Vokietijoje, nenorime, kad duomenų apsauga mūsų šalyje nuo to susilpnėtų. Kita vertus, tokios JAV įmonės kaip „Google“ ar „Facebook“, be jokios abejonės, įsikūrusios ten, kur duomenų apsaugos lygis yra žemiausias, o tai nėra sveikintina“, - patikino A. Merkel.

Vasario 19 d. Paryžiuje su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande’u susitikti ketinančios A. Merkel komentarai susiję su JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) darbuotojo Edwardo Snowdeno atskleista informacija, jog NSA ir Jungtinės Karalystės (JK) analogiška žvalgybos tarnyba GCHQ šnipinėjo ES gyventojus bei ES vadovus.

A. Merkel pabandė, tačiau jai nepavyko susitarti su JAV dėl prieš šnipinėjimą nukreiptos sutarties su Vokietija pasirašymo.
Kiti Vokietijos politikai siūlo stabdyti ES ir JAV derybas dėl laisvosios prekybos sutarties.