Apie tai plačiau papasakojo EP nuomonę šiuo klausimu parengęs Hansas–Peteris Mayeris (Europos liaudies partija, Vokietija).

- Kokie pagrindiniai pokyčiai laukia užsisakant kelionės paslaugas?

- Šiandien galiojančios taisyklės buvo priimtos tuomet, kai dar neturėjome interneto. Patvirtinus pakeitimus, jos apims ir internetu suplanuotas keliones.

Kelionės paslaugas įsigijusiems vartotojams turės būti paliekamas kontaktinis telefono numeris, kuriuo jie galėtų paskambinti iškilus nenumatytam atvejui.

Tiek įprastinių, tiek ir individualizuotų kelionės paslaugų paketų pirkėjams bus užtikrinta apsauga paslaugų teikėjo nemokumo atveju ar susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, pavyzdžiui išsiveržus ugnikalniui. Tokiu atveju jie įgytų teisę į papildomą nakvynę (iki 5 naktų) viešbutyje, kurią padengtų kelionės organizatorius (iki 125 eurų per naktį).

Taip pat bus griežčiau kontroliuojamos priemokos – jei kaina bus padidinta daugiau nei 8 proc., klientai galės atsisakyti kelionės pasiūlymo, o organizatorius privalės pasiūlyti alternatyvą.

- Kaip naujosios taisyklės paveiks Europos kelionių rinką?

- Mums pavyko priimti gerai subalansuotus pakeitimus. Vartotojams užtikrinama teisė gauti informaciją, o paslaugos teikėjai tiksliai žinos, kokią informaciją pateikti ir kokia jų atsakomybė.

Reformą teigiamai įvertino ir kelionių organizatoriai. Nes jie siekia, kad jų klientai būtų patenkinti ir gautų aukščiausios kokybės paslaugas.