„Deja, pati Baltarusija, iš kurios plinta užkratas, o taip pat Rusija jau pradėjo riboti kiaulienos iš visos ES importą, po to, kai Lietuvoje buvo užfiksuoti keli Afrikinio kiaulių maro atvejai", - apgailestavo politikė, tačiau pažymėjo, kad Lietuva jau ėmėsi skausmingų priemonių, siekdama išsaugoti savo kiaulininkystės sektorių.

Teiraudamasi komisaro nuomonės apie neproporcingas Rusijos ir Baltarusijos kiaulienos importą ribojančias priemones, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pasidomėjo, kokios pagalbos galima tikėtis Lietuvai iš ES, kovojant su šia liga ir atsižvelgiant į tai, kad bet kuri nacionaliniu mastu planuojama priemonė (šernų naikinimas, apsauginės tvoros su Baltarusija statymas, dezinfekcijos priemonės) kainuoja ypač daug - arba lėšų, arba poveikio bioįvairovei prasme.

Savo atsakyme T.Borgas teigė, kad Rusijos įvestą precedento neturintį prekybos apribojimą kiaulių ir kiaulių mėsos iš visų 28 ES valstybių narių eksportui vertinantis kaip politinį Rusijos Federacijos žingsnį.

Jis taip pat nurodė, kad naujausių mokslinių tyrimų duomenimis, šie du Lietuvos kiaulių maro atvejai Pietų Lietuvoje yra nesėkmingų mėginimų kontroliuoti ilgalaikio Afrikinio kiaulių maro Vakarų Rusijos regionuose pasėkmė ir į Lietuvą atklydo iš neseniai į Baltarusiją patekusio užkrato. Tuo tarpu, jis pažymėjo, esą nėra informacijos, kad Rusija būtų ėmusis priemonių tolesnei ligos plitimo rizikai į ES sustabdyti.

T. Borgo teigimu, Rusijos ir Baltarusijos taikomi apribojimai gali turėti ne tik rimtą neigiamą ekonominį poveikį Europos verslui, bet taip pat yra neproporcingi ir prieštarauja tarptautiniams prekybos principams. Anot komisaro, šiuo metu svarstomas kreipimasis ir į Pasaulio prekybos organizaciją, kurios nare Rusija yra.

Komisaras taip pat pažymėjo, kad Europos Komisija ne kartą ragino Rusijos Federaciją pradėti konstruktyvias derybas šiuo klausimu ir paminėjo jau vykstančius dvišalius ekspertų susitikimus. Be to, teigė, kad šis klausimas jau įtrauktas į kitą savaitę vyksiančios Žemės ūkio tarybos darbotvarkę.

Tačiau konkrečių ES paramos Lietuvos ūkininkams galimybių T. Borgas teigė kol kas negalintis komentuoti.