Balsavimas vainikavo kelis mėnesius vykdytą tyrimą. Jo metu surengta per 15 svarstymų, kuriuose dalyvavo ES institucijų, ES šalių, JAV Kongreso, privačių bendrovių, nevyriausybinių organizacijų atstovai, žurnalistai.

„Masinio sekimo technologijos gali būti panaudotos ne tik terorizmui užkardyti“, – įspėjo Prancūzijos dienraščio „Le Monde“ žurnalistas Jacques Follorou, kalbėdamas pirmame Piliečių laisvių komiteto svarstyme 2013 m. rugsėjį. Savo ruožtu kiti šio svarstymo dalyviai ragino apsaugoti informatorius ir žurnalistus, kurie paviešina slaptą informaciją.

„Vieša diskusija neįmanoma be žinojimo [..] Masinis sekimas galbūt yra didžiausias mūsų laikų iššūkis žmogaus teisėms“, – komitetui adresuotame kreipimesi nurodė skandalingą informaciją apie NSA veiklą atskleidęs informatorius Edwardas Snowdenas.

Savo ruožtu su juo bendravęs žurnalistas Glennas Greenwaldas pabrėžė, kad Snowdeno paviešinta informacija „pasitarnavo daugeliui vyriausybių“.

Komitete taip pat liudijo buvę NSA ir JK slaptosios tarnybos MI5 darbuotojai. Buvęs vadovaujantis NSA pareigūnas Thomas Drake‘as teigė „niekada nebūtų pagalvojęs, jog JAV naudosis „Štazi“ instrukcijomis įgyvendindama masinio sekimo programas“.

Tuo tarpu JAV kongresmenas, Saugumo pakomitečio pirmininkas, Jimas Sensenbrenner‘is kalbėjo, kad NSA vykdyta neteisėta veikla buvo nepasiekiama Kongresui. „Tikiuosi, kad išmokome pamoką ir parlamentinė kontrolė bus sustiprinta“, – teigė jis.

Svarstymų metu taip pat aptartas ES ir JAV sutarčių dėl keitimosi asmens duomenimis likimas, įskaitant vadinamąjį „Saugaus uosto“ susitarimą, kuriuo reguliuojamas verslo srities asmens duomenų srautas iš ES į JAV siekiant išlaikyti deramą jų apsaugos lygį.

Šiame susitarime dalyvaujančių JAV bendrovių „Google“ ir „Microsoft“ atstovai paneigė įtarimus, kad JAV slaptosios tarnybos turi tiesioginę prieigą prie jų serverių, kuriuose saugomi ir ES piliečių asmens duomenys.

Europarlamentarai tyrė net tik NSA veiklą, bet ir ES šalių, įskaitant Daniją, Belgiją ir JK, slaptųjų tarnybų vykdytą sekimą.

„Mūsų tyrimas ne tik apie NSA, bet ir apie tai, kad vyksta ES kieme. Nuo pat pradžių žinojome, kad slaptų tarnybų priežiūros mechanizmai daugelyje šalių neužtikrina piliečių privatumo“, – 2013 m. lapkritį teigė Claude Moraes (Socialistai ir demokratai, Jungtinė Karalystė), parengęs EP tyrimo išvadų projektą.