„Aš – smulkusis verslininkas iš Bulgarijos, verčiuosi prekių ir paslaugų pardavimu. Norėčiau plėsti savo įmonę ir patekti į kitų Europos Sąjungos (ES) šalių narių rinkas. Nežinau, kaip tokiu būdu apskaičiuojamas PVM. Gal galėtumėte padėti man tai išsiaiškinti?“

Į šį klausimą atsakė Jeanas Batiste’as Meyeris iš tarnybos „Europa telefonu”.

Įmonėms, dirbančioms ES teritorijoje, PVM skaičiuojamas už didžiąją prekybinių operacijų dalį, išskyrus eksportą į ES nepriklausančias valstybes. Jei ketinate dirbti kitoje europietiškosios šeimos valstybėje, remiantis nustatyta tvarka, jums apie tai būtina pranešti mokesčių inspekcijai. Įtraukite PVM į sąskaitas, kurias pateikiate savo klientams.

Jūsų klientas pilnai apmokėjo sąskaitoje nurodytą sumą, įskaitant PVM? Privalote pateikti ataskaitą mokesčių surinkimo tarnyboms. Jei parduodate prekes ir paslaugas ne privatiems asmenims, o komercinėms įmonėms, situacija šiek tiek kitokia – jums nereikia gauti PVM apmokėjimo iš tokio tipo klientų. Daugeliu atvejų jūsų klientai šį mokestį sumokės pagal savo gyvenamąją vietą.

Jei pirkėjas esate jūs, jums ir teks mokėti PVM. Tačiau po to jūs galėsite pervesti šį mokestį į kito jūsų verslo grandinės dalyvio sąskaitą. Tokiu būdu jums teks tik nedidelė PVM dalis, o visus jūsų PVM atsiskaitymus su verslo partneriais užskaitys mokesčių surinkimo tarnybos.

Kartais jums skirtas PVM dydis viršija sumą, kurią jūs gausite iš savo pirkėjų. Tokiu atveju mokesčių rinkimo tarnybos grąžins jums šį skirtumą. Vertėtų priminti, kad ES galioja bendrosios nuorodos dėl PVM taikymo, tačiau situacija skirtingose ES šalyse narėse gali keistis. PVM renkamas visose ES valstybėse narėse, tačiau jo dydis skiriasi. Kai kuriose ES valstybėse narėse taikomos PVM nuolaidos tam tikroms veiklos rūšims.

Be to, paprastai socialinį reikšmingumą turinčios prekės ir paslaugos ES susijusios su sveikatos apsauga ir švietimu. Tokio pobūdžio prekėms ir paslaugoms dažnai nėra taikomas PVM.